AMD B550: Ανακοινώθηκαν οι νέες προσιτές μητρικές με PCIe 4.0

AMD B550

Η έλευση των Ryzen 3 3100 και Ryzen 3 3300X έφερε μαζί τους το chipset μεσαίας κατηγορίας AMD B550, το οποίο αναμένεται από αρκετούς καθώς είναι η πιο οικονομική εναλλακτική του X570, που θα γίνει για αρκετούς η πρώτη επιλογή για τα budget συστήματα. Παρόλο που πριν λίγες ημέρες είχαμε την είδηση ​​της εκτεταμένης υποστήριξης της Zen 3 αρχιτεκτονικής για τα X470 και B450, κανένα από αυτά τα chipset δεν έχει το πολύ επιθυμητό PCIe 4.0 και επιπλέον, οι περιορισμοί του socket και των BIOS ισως δημιουργήσουν κάποιες επιπλοκές στην απόδοση.

Εν ολίγοις, οι χρήστες λαμβάνουν υποστήριξη PCIe 4.0 μέσω της CPU, υποστήριξη dual-GPU μαζί με τον διπλασιασμό του εύρους ζώνης των lanes PCIe γενικής χρήσης της μητρικής πλακέτας από το chipset, από 2.0 σε 3.0. Αυτή η αυξημένη απόδοση ανά lane επέτρεψε στην AMD να μειώσει τον αριθμό των lanes μεταξύ του chipset και της CPU από έξι lanes PCIe 2.0 σε τέσσερα lanes PCIe 3.0. Θα κυκλοφορήσουν στις 16 Ιουνίου στην αγορά 55 παραλλαγές των νέων μητρικών όπου οι 27 θα είναι σε μορφή ATX, 24 mATX και μόνο 4 θα είναι mini ITX. Η τιμή τους αναμένεται να ξεκινά από $100. Λίγα είναι γνωστά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση θα ποικίλλουν, αλλά γνωρίζουμε μερικές λεπτομέρειες λόγω της αρχιτεκτονικής που θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε κάθε παραλλαγή.

AMD B550

Η Asus παρουσίασε τη γκάμα των μητρικών B550 που είναι γεμάτες με ελκυστικά χαρακτηριστικά. Όλες περιλαμβάνουν υποδοχές PCIe 4.0 M.2, WiFi 6, 2.5Gbps Ethernet και USB 3.2 Gen 2 Type-C. Επιπλέον, ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι έχει ενισχύσει τα VRM σε όλη τη γκάμα και ότι οι μητρικές διαθέτουν αυξημένη ταχύτητα DRAM. Το BIOS Flashback παρέχεται και για όλες τις μητρικές της Η εταιρεία θέλει επίσης να τραβήξει την προσοχή στην τεχνολογία noise canceling AiMic στις νέες πλακέτες ROG και TUF, η οποία προηγουμένως ήταν μόνο ένα χαρακτηριστικό των ακουστικών ROG Theta 7.1 και ROG Strix GO 2.4. Αυτό είναι πλέον ενσωματωμένο στις μητρικές για να παρέχουν καθαρό ήχο.

Οι μητρικές της Gigabyte / Aorus B550 περιλαμβάνουν τα τυποποιημένα καλούδια του chipset, αλλά προσθέτουν προηγμένες θερμικές λύσεις, πλούσιο σε χαρακτηριστικά I/O με προεγκατεστημένο I/O shield και εξαιρετικά ανθεκτική κατασκευή. H MSI ετοιμάζει δέκα μητρικές AMD B550. Αυτές θα προστεθούν στις υπάρχουσες σειρές MPG Gaming, MAG Tomahawk, MAG Mortar, MAG Bazooka και Pro. Όπως και οι άλλοι κατασκευαστές η MSI περιλαμβάνει επιθετικά σχέδια ισχύος VRM, προηγμένες θερμικές λύσεις με υλικά όπως χαλκός, αλουμίνιο και ψύκτρα, καθώς και θωράκιση. Η MSI έχει εφαρμόσει aRGB interface, USB Type-C και εύκολες λειτουργίες διαχείρισης BIOS για να κάνει την προσφορά της να ξεχωρίζει.

Πηγή

 

AMD B550: Ανακοινώθηκαν οι νέες προσιτές μητρικές με PCIe 4.0Techblog.gr

Φώτης Λαμπρινός