Τι θα γίνει με τη θερινή άδεια των εργαζομένων

Τι θα γίνει με τη θερινή άδεια των εργαζομένων

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για σειρά ζητημάτων, όπως η θερινή άδεια των εργαζομένων. Η εγκύκλιος αναφέρεται στην κατάτμηση της άδειας και στο πώς οι εργαζόμενοι γονείς που έχουν κάνει χρήση σημαντικού μέρους της κανονικής τους άδειας στο πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού, μπορούν να λάβουν καλοκαιρινή άδεια.

Κανονικά θα λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια όσοι εργαζόμενοι έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε τέσσερις μέρες άδειας ειδικού σκοπού, η μία μέρα αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζομένου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, ακόμα κι αν ο εργαζόμενος, λόγω της άδειας ειδικού σκοπού, έχει καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της κανονικής του άδειας, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κατάτμηση του υπολοίπου σε δύο ή περισσότερες περιόδους, χωρίς τον περιορισμό η εναπομείνασα κανονική άδεια να είναι τουλάχιστον 10 ημέρες για όσους έχουν πενθήμερη απασχόληση ή 12 ημέρες για εξαήμερη απασχόληση.

«Οι εργοδότες πρέπει να χορηγήσουν την καλοκαιρινή άδεια μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή του αιτήματος» δήλωσε ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Υπενθυμίζεται ότι η καλοκαιρινή άδεια χορηγείται από την 1η Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ / ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη

Αφήστε μια απάντηση