Με drones πολεμάνε τον δάκο στα χωράφια της Κρήτης

Από ψηλά… (κι από το μέλλον) έρχεται μία ακόμα λύση – επιλογή για την καταπολέμηση του δάκου! Drones δεν σηκώνονται μόνο για την εξόντωση των κουνουπιών, όπως έγινε τις προάλλες από την Περιφέρεια Κρήτης, σε δύσβατα σημεία του ποταμού Γιόφυρου.

Από αέρος ψεκασμοί για τον δάκο έγιναν την Πέμπτη (21/5), όπως μεταδίδει το cretalive.gr από την Ένωση Ηρακλείου – σε πρώτη φάση σε αμπέλια · κι εφόσον το τεστ πέτυχε, κάτι αντίστοιχο αναμένεται να δοκιμαστεί – συν τω χρόνω – και στα λιόφυτα για την κατατρόπωση του ενοχλητικού κι επικίνδυνου εντόμου, που πέρσι κατέστρεψε ολόκληρη την ελαιοκομική περίοδο.

«Είναι μία πειραματική προσπάθεια. Η  τεχνολογία προχωράει, και θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη δακοκτονία» εξήγησε ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

«Κάναμε μία επίδειξη με drones που μπορούν να ψεκάσουν από τον αέρα πάρα πολλά στρέμματα με πολύ λιγότερη υπολειμματικότητα και λιγότερα φυτοφάρμακα» πρόσθεσε.

«Τα δείγματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, ενώ το κόστος δεν είναι απαγορευτικό» σημείωσε.

Ο κ. Γαβαλάς εκτίμησε ότι «σε μία πενταετία, το μοντέλο της δακοκτονίας θα είναι τελείως διαφορετικό και πολύ καλύτερο. Το πιθανότερο, να καταλήξουμε εκεί (σ.σ σε  drones)».

Από την Ένωση Ηρακλείου βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με την Περιφέρεια Κρήτης. «Παραχωρούμε γεωπόνους,  νομίζω πώς κι άλλοι φορείς το κάνουν» είπε ο κ. Γαβαλάς.

«Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, διότι η Κρήτη δεν μπορεί να χάσει άλλη μία χρονιά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι εφέτος θα πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε καταληκτικά.

Από τον αντιπρόεδρο μάλιστα κ. Μύρωνα Χιλετζάκη τονίζεται ότι η Ένωση Ηρακλείου σκοπεύει να προβεί σε αγορές drones «για την εξυπηρέτηση των μελών της».


Αφήστε μια απάντηση