Διέρρευσε ο πηγαίος κώδικας του αρχικού Xbox και των Windows NT 3.5

Xbox console 2001

Παρά τις προσπάθειες της τα τελευταία χρόνια να συνδράμει στις προσπάθειες του ανοιχτού κώδικα, είναι γνωστό πως η Microsoft κρατάει σαν θησαυρό τους πηγαίους των προγραμμάτων και των λειτουργικών της. Φαίνεται πως 20 χρόνια μετά το αρχικό Xbox, κάποιοι μπόρεσαν να πάρουν στα χέρια τους το source code του, μαζί με των Windows NT.

Οι πρώτες αναφορές ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα σα φήμη, όμως πλέον είναι επίσημο. Ο πηγαίος κώδικας του Xbox περιλαμβάνει τον kernel για το λειτουργικό σύστημα της κονσόλας, το οποίο ήταν στην κυριολεξία μία ιδικά διαμορφωμένη έκδοση των Windows 2000. Η διαρροή περιλαμβάνει κάποια build environments, το Xbox Development Kit, emulators για δοκιμές και εσωτερικά έγραφα.

Αρκετοί emulators για το αρχικό Xbox προσπάθησαν να προσφέρουν την εμπειρία της κονσόλας σε PC, όπως οι CXBX, XQEMU, CXBX Reloaded και άλλοι, αλλά κανένας δεν κατάφερε να φέρει το emulation στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης. Μόλις 40 παιχνίδια από τον κατάλογο των 900 παιχνιδιών του Xbox παίζουν έστω περιορισμένη υποστήριξη, την ώρα που emulators για το PlayStation2 και το GameCube παίζουν όλα τα παιχνίδια και μάλιστα με καλές αποδόσεις.

Xbox OS/ Windows 2000

Ο λόγος των χαμηλών επιδόσεων των emulator είναι η φύση του αρχικού Xbox. Η ανάπτυξη της κονσόλας έγινε με κύριο πυρήνα το τότε διαδεδομένο x86 hardware. Επίσης, η έκδοση του λειτουργικού του συστήματος, με την ονομασία Xbox OS, ήταν απλά απλοποιημένη έκδοση των Windows 2000 με υποστήριξη DirectX 8. Πάντως, εικάζεται πως ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος εδώ και καιρό και μοιράζεται μεταξύ των κατασκευαστών των emulator, οπότε δύσκολα θα δούμε κάποιο σημαντικό επίτευγμα στο μέλλον.

Μαζί με τα leaks του Xbox, φαίνεται πως υπάρχει και ο πηγαίος κώδικας μίας σχεδόν ολοκληρωμένης έκδοσης των Windows NT 3.5. O κώδικας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα build tools, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ανακαλύψουν όλες τις πτυχές του εν λόγω OS. Η Microsoft σταμάτησε την υποστήριξη των Windows NT 3.5 το Δεκέμβριο του 2001, γεγονός που, σε συνεργασία με τη χαμηλή δημοτικότητά του OS, μάλλον δεν ανησυχεί τη Microsoft για οποιαδήποτε παραβίαση ασφαλείας.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες διαρροές. Το 2004 διέρρευσε μέρος του source code των Windows 2000 και των Windows NT 4, όπως επίσης είδαμε κάποια στοιχεία του κώδικα των Windows 10 να βρίσκονται εκτεθειμένα το 2017. Η Microsoft έχει λάβει υπόψιν της τις αναφορές και ερευνά την υπόθεση, χωρίς να έχει κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Πηγή

Διέρρευσε ο πηγαίος κώδικας του αρχικού Xbox και των Windows NT 3.5Techblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης