Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Για το τέλος Οκτωβρίου μετατίθενται οι επόμενες κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων, δήλωσε, στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συστήσουμε και παρατηρητήριο παρακολούθησης των πιστώσεων» είπε. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.

Το 1/3 των απωλειών των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας της μείωσης των μηνιαίων μισθωμάτων κατά 40% σχεδιάζει να καλύψει το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική διάταξη θα καλύπτει το 33,5% των «πραγματικών απωλειών», ενώ δεν προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του τζίρου κατά το τρίμηνο της πανδημίας και τα ταμειακά διαθέσιμα. Ανέφερε ότι από την α’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», έμειναν αδιάθετα περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ της β’ φάσης τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι στην στην α’ φάση μπήκαν περίπου 55.000 επιχειρήσεις, αντί των περίπου 72.000 των αρχικών εκτιμήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας απέδωσε το γεγονός αυτό σε τρεις λόγους: στην ύπαρξη κερδοφορίας τον Μάρτιο, στην επιλογή χρηματοδότησης με άλλους τρόπους, και στην αναμονή ορισμένων για τη β’ φάση του προγράμματος.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση