Επιχείρηση restart στον Τουρισμό – Πώς θα γίνεται η κατηγοριοποίηση των χωρών σε «πράσινες και κόκκινες»

«Γκάζι» για την επανεκκίνηση του τουρισμού – το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής οικονομίας – πατάει η κυβέρνηση, με την ελπίδα να διασώσει μέρος της καλοκαιρινής σεζόν και να περιορίσει τις ζημιές που θα προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία του κοροναϊού.

Το παράθυρο στο απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας, ανοίγει και από την 1η Ιουνίου αρχίζει το σπριντ στον τουρισμό.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν ετοιμάζονται ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τις 15 Ιουνίου που θα αρχίσουν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το σχέδιο «Restart Tourism»

Σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα του Τουρισμού, σύμφωνα με το σχέδιο «Restart Tourism».

Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, την 1η Ιουνίου οι κατασκηνώσεις και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και από 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα.

Στα νησιά θα υπάρξουν συνολικά 600 κλίνες Covid για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων και δρομολογείται η εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ.


Έχει εκπονηθεί επίσης πλάνο διαχείρισης κρούσματος, με δύο άξονες: Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών (εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης κρούσματος, ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων) και την επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος (γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο, ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια/ νησί, μεταφορά σε δομή υγείας αν αυτό κριθεί απαραίτητο).

Τα έσοδα και ο τουρισμός

Το 2019 ο τουρισμός συνεισέφερε στην οικονομία με 19 δισ. ευρώ, με 33 εκατ. επισκέπτες και 360.000 άμεσα εργαζομένους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, με πολύ λιγότερους τουρίστες και πολύ λίγες δουλειές και έσοδα.

Από τα 30 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρσι τη χώρα μας, οι εκτιμήσεις πριν από μία εβδομάδα έναν λόγο για 4 έως 6 εκατομμύρια τουρίστες.

Οι εκτιμήσεις σήμερα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, έφτασαν τα 6 με 8 εκατομμύρια τουρίστες. Με το καλύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή να είναι τα 10 εκατομμύριά τουρίστες. Δηλαδή, μόλις 1/3… στο καλύτερο σενάριο.

Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι κίτρινες οι χώρες

Η κυβέρνησης είναι έτοιμη για την επιχείρηση «τουρισμός» καθώς από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας.

Πρακτικά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη ροή ταξιδιωτών στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας προς υλοποίηση στο τραπέζι, μερικά από αυτά ουσιαστικά μια χαρτογράφηση των πτήσεων.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο Σκάι για την κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου  και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Έτσι υπάρχουν «κόκκινες» χώρες, «πορτοκαλί» χώρες, «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Τι είναι το glamping

To camping το ξέρουμε. Το glam επίσης. Αν συνδυάσουμε αυτά τα δύο βγαίνει το glamping.

Είναι ο όρος που αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται στη Βουλή και σημαίνει «πολυτελής διαμονή στη φύση», δηλαδή διαμονή σε σκηνή, αλλά με πολυτέλεια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο «θεσπίζεται Σήμα Glamping με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανταπόκριση στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς».

Σμφωνα με το άρθρο 37 το σχετικού νομοσχεδίου:

1. Με τον όρο «glamping» νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

2. Θεσπίζεται Σήμα Glamping, το οποίο αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας, με ειδικό λογότυπο και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε νομίμως αδειοδοτημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις)που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια της παρ. 3 και τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping του άρθρου 39. Όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.

3. Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής:

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες.

Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και  88 συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.

β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,

γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον,

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση