Drive-in συναυλίες: Μια πιθανή εναλλακτική λύση εν μέσω πανδημίας

Drive-in συναυλίες: Μια πιθανή εναλλακτική λύση εν μέσω πανδημίας

Ενώ πολλοί λάτρεις της μουσικής αναρωτιούνται πότε θα ξαναρχίσουν οι συναυλίες, οι οποίες ακυρώνονται η μια μετά την άλλη λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάποιοι καλλιτέχνες σκέφτηκαν μια πρωτότυπη εναλλακτική λύση που σέβεται τους κανόνες τήρησης της φυσικής απόστασης. Ο λόγος για τις drive-in συναυλίες που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Την αρχή στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Δανία, έκανε ο Δανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Mads Langer όπου έπαιξε πάνω σε μια σκηνή που στήθηκε για χάρη της συναυλίας και μπροστά από ένα κοινό που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο δημοφιλής μουσικός αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή τη συναυλία όταν ακυρώθηκαν περισσότερα από 40 ευρωπαϊκά καλοκαιρινά φεστιβάλ με τον ερχομό του κορονοϊού. Ο Langer και η ομάδα του έστησαν μια συναυλία από το μηδέν. Μέσα σε έξι ημέρες κατασκεύασαν τη σκηνή, αγόρασαν μια ραδιοφωνική συχνότητα FM, μέσω της οποίας μεταδόθηκε η συναυλία και πήραν τα κατάλληλα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγιεινής.

«Πήραμε την απόφαση Κυριακή βράδυ. Τη Δευτέρα κάναμε το αίτημα στις τοπικές αρχές, εκείνες μας έδωσαν το πράσινο φως, και την Τρίτη ξεκίνησε η πώληση των εισιτηρίων, τα οποία εξαντλήθηκαν μέσα σε 20 λεπτά. Συμμετείχαν 500 αυτοκίνητα, σε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει από 20.000 έως 30.000 άτομα», λέει ο Langer.

«Αρχικά ήταν πολύ άβολο επειδή οι θεατές κάθονταν πίσω από το παρμπρίζ και ήταν κάπως σιωπηλοί. Λίγο μετά όμως, άρχιζαν να κορνάρουν ή να βάζουν σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες τους», λέει ο Langer.

Στη συνέχεια, άρχισε να αλληλεπιδρά με το κοινό μέσω της πλατφόρμας Zoom όπου συνομίλησε με τις παρέες που βρίσκονταν στα οχήματά τους.

«Ήταν μια πραγματικά οικεία εμπειρία. Οι άνθρωποι μου έλεγαν γιατί ήθελαν να ακούσουν ένα συγκεκριμένο τραγούδι και μου αφηγούνταν προσωπικές ιστορίες. Αυτό δε συμβαίνει συνήθως. Μίλησα με έναν 90χρονο παππού που είχε έρθει με την 19χρονη εγγονή του, ο οποίος κανονικά δεν θα ερχόταν σε μια τυπική συναυλία». Μετά την επιτυχημένη πρωτιά, ο Langer σχεδιάζει μια περιοδεία με drive-in συναυλίες σε μεγάλες πόλεις της Δανίας.

Στη Γερμανία, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης διοργάνωσε το Autodisco, ένα «drive-in rave» πάρτι στο οποίο συμμετείχαν 250 αυτοκίνητα με μέγιστο αριθμό δύο επιβατών στο καθένα.

Στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στην πόλη Ρουέν, ετοιμάζεται να ανοίξει ένα drive-in που θα φιλοξενεί, εκτός από συναυλίες, και προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ. Στην πόλη Άλμπι όπου βρίσκεται το Μουσείο Τουλούζ-Λωτρέκ, έχει ανακοινωθεί μια drive-in συναυλία με τοπικούς καλλιτέχνες για τις αρχές Ιουνίου.

Στο Λος Άντζελες, τοπικοί μουσικοί συνεργάστηκαν με τον μη- κερδοσκοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Dublab σε μια υπόγεια συναυλία στο Echo Park στις 26 Μαρτίου. Πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός τραγουδιστής της country Keith Urban πραγματοποίησε μια συναυλία-έκπληξη για τους γιατρούς λίγο έξω από το Νάσβιλ και για περίπου 125 αυτοκίνητα.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διοργάνωσης συναυλιών στην Αμερική, η Live Nation Entertainment, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικά προβολές μαγνητοσκοπημένων συναυλιών χωρίς κοινό, drive-in συναυλίες και φεστιβάλ μικρής χωρητικότητας.

Στο Σίδνεϊ, η Casey Donovan τραγούδησε ζωντανά εν μέσω δυνατής βροχής μπροστά σε δεκάδες κόσμου που κάθονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ αναμένονται να ανακοινωθούν και παραστάσεις μπαλέτου και όπερας σε διάφορες άλλες πόλεις της χώρας.

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη