ΕΝΦΙΑ : Τα αδήλωτα τετραγωνικά κρύβουν μεγάλη παγίδα φόρου

«Ραβασάκια» με έξτρα ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους καλούνται να πληρώσουν, και μάλιστα αναδρομικά από το 2015, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι το διάστημα αυτό υποβάλλουν τις δηλώσεις για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.

Η αποκάλυψη των «ξεχασμένων» επιφανειών στους δήμους κρύβει μια παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία φουσκώνει τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη κατασκευή σπεύδοντας να τα δηλώσουν στους δήμους για να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα διαπιστώνουν ότι δεν έχουν δηλώσει τις επιφάνειες αυτές ούτε στο έντυπο Ε9. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις τακτοποιημένων επιφανειών οι οποίες ενώ έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο δεν έχουν αποτυπωθεί στο Ε9.

Στις περιπτώσεις αυτές η αίτηση δεν προχωράει αφού τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους. Για να είναι ίδια η εικόνα θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9. Ομως η εμφάνιση των τετραγωνικών μέτρων στην Εφορία σημαίνει και υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων στο Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο για πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν δηλωθούν σήμερα στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα ενός ημιυπαίθριου χώρου ο οποίος τακτοποιήθηκε το 2011 αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για όλη την περίοδο από το 2015 έως το 2019.

Παράδειγμα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτριας ενός διαμερίσματος 39 τ.μ. στην Αθήνα, η οποία είχε αναγνωρίσει και είχε δηλώσει στον Δήμο Αθηναίων 10 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων και 10 τ.μ. πάρκινγκ πληρώνοντας τις σχετικές επιβαρύνσεις. Τις επιφάνειες αυτές, όπως διαπίστωσε τώρα, δεν τις είχε δηλώσει στο Ε9. Διορθώνοντας το Ε9 αμέσως της καταλογίστηκε ΕΝΦΙΑ αναδρομικά από το 2015, συνολικού ύψους 333 ευρώ.

Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης της επιφάνειας που νομιμοποιήθηκε όχι μόνο στον δήμο, προκειμένου να καταβάλλονται τα πρόσθετα δημοτικά τέλη, αλλά και στην Εφορία για να υπολογίζεται σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και αναγκάζονταν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μόνο την ώρα της μεταβίβασης των ακινήτων τους. Τώρα έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου (στις επόμενες 43 ημέρες) να διορθώσουν το Ε9 και να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων.

Ο ρόλος του Ε9

Οι ιδιοκτήτες μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους  μπορούν να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο. Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπίσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9. Εάν υπάρχουν διαφορές, καλό είναι να διορθωθούν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2015 και μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα επανυπολογιστεί με βάση τη νέα επιφάνεια των ακινήτων και όσοι προσθέσουν τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Διαφορές στο Ε9

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν εμφανίσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στο Ε9 έχουν δυο επιλογές:

1. Να δηλώσουν τα τετραγωνικά και στο Ε9, οπότε αυτομάτως θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην καταλογίζεται το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης ύψους 100 ευρώ όπως συνέβαινε παλαιότερα, όμως ο πρόσθετος φόρος θα βεβαιωθεί στον ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τον εξοφλήσει είτε εφάπαξ είτε σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με τη νέα πάγια ρύθμιση.

2. Να μη γίνει η διόρθωση στο Ε9 και να παραμείνει η εκκρεμότητα. Ο ιδιοκτήτης θα βρει το πρόβλημα μπροστά του όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του ή σε κάποιον τρίτο,  οπότε τότε θα χρειαστεί και να πληρώσει τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ πέντε ετών και να καταβάλει τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και τον ΤΑΠ αναδρομικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση