Από κηδεία 50χρονου Ρομά το «ξέσπασμα» νέων κρουσμάτων στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού στον οικισμό Ρομά, στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Από το πρωί έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι και δειγματοληψίες στους κατοίκους της περιοχής, από συνεργεία του ΕΟΔΥ και παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, το “ξέσπασμα” νέων κρουσμάτων φαίνεται να προέκυψε έπειτα από προσέλευση των κατοίκων στην κηδεία ενός 50χρονου Ρομά, που έγινε πριν από επτά ημέρες. Ο άνδρας κατέληξε από κορονοϊό. Ο συγχρωτισμός που παρατηρήθηκε στην κηδεία έφερα τα τωρινά αποτελέσματα με τα νέα κρούσματα, είπε ο κ. Αγοραστός. Σημείωσε πάντως ότι οι περισσότεροι εκ των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε πως έχουν κολλήσει κορονοϊό είναι ασυμπτωματικοί.

Ο περιφερειάρχης έστειλε παράλληλα μήνυμα, με αφορμή το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, με πολλούς Ρομά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους υπό το φόβο νέας καραντίνας. “Δώσαμε εντολή να καταγραφούν και τα κλειστά σπίτια και θα έχουν συνέπειες όσοι δεν βρίσκονται εκεί”, είπε χαρακτηριστικά. Η Περιφέρεια, υπογράμμισε, “δεν θα αφήσει να κινδυνεύσει ούτε στιγμή η Λάρισα και η Θεσσαλία για κανέναν και για τίποτε”.Από το πρωί, 17 συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει νέες μαζικές δειγματοληψίες. Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που προκάλεσαν τον συναγερμό, στον οικισμό εντοπίστηκαν εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα επτά σε μία μόνο οικογένεια.


Αφήστε μια απάντηση