Eurogroup: Πως θα παίρνουν οι χώρες «κορονοδάνεια» από τον ΕΣΜ

Σε νέο πεδίο μάχης ενδέχεται να μετατραπεί η  σημερινή τηλε-συνεδρίαση του Eurogroup, με αιχμή τα “κορονοδάνεια” που ενεργοποιεί  η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Πηγές, αλλά και σύμφωνα με τη χθεσινή επιστολή της Κομισιόν στο Eurogroup -που παρουσιάζει το In.gr- η χρηματοδότηση των κρατών – μελών θα βρίσκεται στην κορυφή  της ατζέντας, ώστε το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου.

Στο επίκεντρο φυσικά οι όροι  για να ανοίξουν οι πιστωτικές γραμμές, ενώ μεταξύ των θεμάτων είναι το έγγραφο της λίστας των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-1, τις οποίες θα οφείλει να δηλώσει μία χώρα  όταν και αν αιτηθεί δάνειο.

Σκληρό παζάρι

Οι όροι που θα συνοδεύουν τα δάνεια συνοδεύονται από ένα σκληρό προηγηθέν παρασκήνιο διαπραγματεύσεων  μεταξύ των Νοτίων – με πρωταγωνίστρια την Ιταλία – και των Βορείων – με πρωταγωνίστριες τις  Ολλανδία και Γερμανία.

Το αίτημα ενός κράτους μέλους στον ΕΣΜ ξυπνά τις μνήμες  από την ελληνική κρίση του 2010  και φυσικά τους φόβους πως ένα τέτοιο δάνεια ανοίγει μελλοντικό παράθυρο για ένα Μνημόνιο.  Από την Κομισιόν προσπαθούν να ξορκίσουν τις ανησυχίες προτάσσοντας την έκτακτη περίσταση, με μόνη υποχρέωση των χωρών  να  δαπανήσουν τα ποσά που θα δανειστούν στην Υγεία.

 

Με χθεσινή τους επιστολή, στον   πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  Πάολο Τζεντιλόνι  εστιάζουν στη λειτουργία του  ESM. Σύμφωνα με την επιστολή υπογραμμίζουν πως η εποπτεία θα αφορά το έλεγχο πως τα δάνεια όντως κάλυψαν  δαπάνες Υγείας. Επίσης, οι προβλεπόμενες αξιολογήσεις θα ενσωματωθούν στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ επισημαίνεται πως   δεν   ενεργοποιούνται οι  μηχανισμοί για τις  μακροοικονομικές ανισορροπίες και ότι η εποπτεία είναι προσωρινή, χωρίς συστάσεις  για λήψη διορθωτικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Letter to PEG

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση