Ο χρόνιος πόνος

Ο χρόνιος πόνος, μη ανακουφιζόμενος πόνος δημιουργεί μία νοσηρή κατάσταση με προοδευτική φυσική & κοινωνική δυσλειτουργία. Για το λόγο αυτό, υλοποιούμε μια σειρά από θεραπευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της φυσικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις πόνου. Τα προγράμματα διαχείρισης χρόνιου πόνου αποσκοπούν στη σταδιακή διακοπή και απεξάρτηση του ασθενή από τα φάρμακα πόνου.

Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή μιας και εξαρτάται απόλυτα από το αίτιο. Έτσι, η σωστή διάγνωση του αιτίου συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της εφαρμοζόμενης θεραπείας.

Οι εξελίξεις στον τομέα της νευροχειρουργικής (χειρουργική εγκεφάλου και χειρουργική σπονδυλικής στήλης) προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων για τη μείωση του πόνου των ασθενώνστις περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική θεραπεία είτε απέτυχε, είτε δεν ενδείκνυται.

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

Πολλα είναι τα περιστατικά ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στη σπονδυλική στήλη. Η Οσφυαλγία και Ισχιαλγία, δηλαδή πόνος που οφείλεται σε προβλήματα της μέσης και που αντανακλάται στα κάτω άκρα, καθώς και πόνος μετά αποτυχημένης επέμβασης στη σπονδυλική στήλη (failed back syndrome) είναι οι πλέον συχνές παθήσεις από τις οποίες υποφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο μας. Ο χρόνιος πόνος και η διαχείριση του είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία που χρήζει επιμέρους και ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης. Ο ενδελεχής απεικονιστικός, παρακλινικός και νευρολογικός έλεγχος, σε συνδυασμό με εξειδικευμένες κλίμακες αξιολόγησης του πόνου, αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς.

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ

Διαβητική νευροπάθεια είναι η βλάβη των νευρών που μεταφέρουν τα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον στον εγκέφαλο όπου και γίνονται αντιληπτά (δηλ. τα καταλαβαίνουμε ή καλύτερα αποκτούμε γνώση μιας συγκεκριμένης μεταβολής στο περιβάλλον). Το σάκχαρο εισχωρεί από την κυκλοφορία του αίματος στα νεύρα. Η αυξημένη ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα, στους διαβητικούς ασθενείς δε μεταβολίζεται εξ ολοκλήρου. Η περιττή γλυκόζη μετατρέπεται σε σορβιτόλη, ουσία που ευθύνεται για τη βλάβη της φυσιολογίας των μικρών αγγείων που τροφοδοτούν τα νεύρα στα άνω και κάτω άκρα. Η κακή κατάσταση των αγγείων στα άνω και κάτω άκρα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, συχνά καταλήγει σε μικροαγγειοπάθεια. Στην περίπτωση αυτή, τα νεύρα δεν αιματώνονται σωστά από τα αγγεία αυτά αναπτύσσοντας νευροπάθεια. Ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται μούδιασμα ενώ σταδιακά μειώνεται και η αισθητικότητα στα χέρια ή/και στα πόδια. Σταδιακά, οι ασθήσεις αυτές εξελίσσονται σε πόνο που δύσκολα περιορίζεται από τη χρήση αναλγητικών.

ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ

Μεθερπητική νευραλγία είναι ο πόνος των νεύρων που οφείλεται σε βλάβη που προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Ο πόνος των νεύρων αντισοιχεί σε μια περιοχή του δέρματος και συνήθως προηγείται αλλά και ακολουθεί την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα. Η βλάβη που προκαλεί η παρουσία του έρπητα ζωστήρα στο νεύρο, προκαλεί τη μη φυσιολογική αποστολή ηλεκτρικών σημάτων προς τον εγκέφαλο. Έτσι, τα παθολογικά σήματα εκλαμβάνονται ως πόνος, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει για μήνες, χρόνια ή και για ολοκληρη τη ζωή τους ασθενούς.

ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ / ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

Η οστική μεταστατική νόσος είναι η συχνότερη κακοήθεια των οστών και κλινικά εκδηλώνεται με πόνο, μειωμένη κινητικότητα, κατάγματα και κακή ποιότητα ζωής. Ο κύριος θεραπευτικός στόχος είναι η ανακούφιση από τον πόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι μεταστάσεις προέρχονται κατά σειρά συχνότητας από προστάτη, μαστό, πνεύμονες, νεφρούς, θυρεοειδή και εντοπίζονται στη σπονδυλική στήλη, στη λεκάνη, στα πλευρά και στα άκρα. Η σπονδυλική στήλη είναι η συχνότερη εντόπιση των οστικών μεταστάσεων και η πρόοδος στην αντιμετώπιση του πόνου είναι θεαματική.

Για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου ενδείκνυται η τοποθέτηση αντλίας συνεχούς υπαραχνοειδούς έγχυσης φαρμάκων (μορφίνης) ή η εμφύτευση αντλίας για συνεχή χορήγηση φαρμάκων (μορφίνης) στον υπαραχνοειδή χώρο.

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ

Η νευραλγία τριδύμου νεύρου, χαρακτηρίζεται από δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο, που εντοπίζεται σε περιοχή κατανομής του τριδύμου νεύρου, δηλαδή στο πρόσωπο. Το τρίδυμο νεύρο είναι το νεύρο που ευθύνεται για τη μεταφορά της αίσθησης του πόνου, της θερμοκρασίας και της αφής από το πρόσωπο στον εγκέφαλο. Ο πόνος της νευραλγίας του τριδύμου μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα και να προκαλείται από κινήσεις, όπως η ομιλία και η μάσηση.

πηγή: iator.gr


Αφήστε μια απάντηση