Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news του κορονοϊού

Ένα από τα δεινά που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού ήταν και αυτό της ανάδειξης πολλαπλών κέντρων παραπληροφόρησης.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της δοκιμασίας, ξετρύπωσαν διάφορες ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες εξαπλώθηκαν σ’ όλο τον κόσμο, μολύνοντας την κρίση των πολιτών.

Καθ’ όλου τυχαία δεν ήταν, άλλωστε, η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του γ.γ. γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος επεσήμανε ότι η «μάχη» εναντίον της πανδημίας αφορά και την επιδημία της παραπληροφόρησης.

Το πρακτορείο CNBC, στο πλαίσιο αυτό, συγκέντρωσε όλα τα fake news, τα οποία αποδόμησε και διέψευσε, χάρη στη συμβολή επιστημόνων και ειδικών.

Το δυνατό ηλιακό φως μας προστατεύει από την Covid-19

Η έκθεση του οργανισμού σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου δεν εμποδίσει την εξάπλωση του ιού, όπως επισημαίνει  – σε κάθε τόνο 0 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Άλλωστε, η Covid-19 έχει τη δυνατότητα μετάδοσης ακόμη και σε χώρες με ζεστό και υγρό κλίμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες παρά το τροπικό κλίμα, δεν γλίτωσαν από την πανδημία.

Ακόμη και στη Σαουδική Αραβία, όπου η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 50 βαθμούς Κελσίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 21.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερβολική θερμότητα πράγματι μπορεί να σκοτώσει τον ιό, αλλά μόνο όταν φθάνει σε επίπεδα που σκοτώνει και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει για παράδειγμα, ότι μία τέτοια θερμοκρασία είναι οι 90 βαθμού Κελσίου, στην οποία ο ιός καταστρέφεται πλήρως. Ωστόσο, η έκθεση του ανθρώπου σε μια τέτοια θερμοκρασία είναι εξίσου θανατηφόρα και για τον ίδιο.

Η κατανάλωση βότκα ή ουίσκι εξαλείφει τον κορονοϊό

Τον προηγούμενο μήνα, εκατοντάδες άνθρωποι στο Ιράν έχασαν τη ζωή τους, έπειτα από την κατανάλωση μεθανόλης, μίας ουσίας η οποία ψευδώς θεωρούταν ότι παρείχε προστασία έναντι της Covid-19.

Η κατανάλωση αλκοόλ στο ασιατικό κράτος απαγορεύεται και έτσι, εκατοντάδες πολίτες στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως η συγκεκριμένη ουσία, η οποία βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε διάφορα αλκοολούχα ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι.

Φυσικά, ούτε η βότκα ούτε το ουίσκι, αλλά ούτε και η μεθανόλη έχουν κάποια επίδραση στον ιό, όπως διαμηνύουν ρητά οι επιστήμονες.

Να κρατήσω την αναπνοή μου για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να βήξω

Μία ακόμη επικίνδυνη θεωρία, η οποία διακινήθηκε στα social media, αφορούν ένα είδος αυτοδιάγνωσης των πολιτών, οι οποίοι καλούνταν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 10 δευτερόλεπτα, χωρίς να βήξουν ή να αισθανθούν αδιαθεσία.

Εάν τα καταφέρουν – σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτής της θεωρίας – αυτό σημαίνει ότι είναι «καθαροί» από την Covid-19.

«Οι περισσότεροι νέοι ασθενείς με κορονοϊό είναι ικανοί να διατηρήσουν την αναπνοή τους για πολύ περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Το ίδιο ισχύει και με πολλούς γηραιότερους» εξηγεί ο επικεφαλής επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Για τον κορονοϊό φταίει το 5G

Αρκετές κεραίες ασύρματου δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδόθηκαν στις φλόγες, τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αγανακτισμένοι πολίτες θεώρησαν το δίκτυο 5G ως υπαίτιο για την εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κανένας ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ραδιοκυμάτων ή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας – και ως εκ τούτου, ούτε μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων του 5G.

«Δεν υπάρχει τίποτα ηλεκτρομαγνητικό, το οποίο να μπορεί να μεταδώσει κάποιον ιό. Είναι τόσο απλό»


Αφήστε μια απάντηση