Μητσοτάκης: Aποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους χρειάζεται-Τρίμηνη παράταση για την α΄κατοικία (video+live)

Μητσοτάκης: Aποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους χρειάζεται-Τρίμηνη παράταση για την α΄κατοικία (video+live)

«Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής -«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής». όπως εξήγησε προκάλεσε αυτή τη συζήτηση κυρίως για να συζητηθεί η πορεία της οικονομίας.

«Τους τελευταίους 2 μήνες η κυβέρνηση προστάτεψε την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό, αυτό της υγείας των πολιτών» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν. Όλα έγιναν με σχέδιο & σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει».

Οικονομικά μέτρα

-Μέχρι σήμερα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης.

-Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος, αλλά και τα ενοίκια μειώνονται για 40%, ενώ ισχύει γενική παράταση κάθε είδους καταβολής προς το δημόσιο.

-Πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις & χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ.

-Θα παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 17.00 από τον υπουργό Εργασίας.

-Σήμερα εξαγγέλλω ότι το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που πλήττονται για όσο διαρκεί η κρίση. Το ίδιο ισχύει για τα επιδόματα σε ανέργους & μακροχρόνια ανέργους.

«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε ότι: «Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».

-Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για 3 μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020.

-Αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει το 2021 σε έναν μηχανισμό που προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Στόχος να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

-Όλα τα εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων θα διατηρηθούν. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις που πλήττονται τον Μάιο. Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό, που δέχεται πλήγμα.

-Πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.Όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης θα άρει ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες, ώστε να ξέρει κανείς πού μπορεί να επενδύσει. Άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο θα αφορά τις προμήθειες.

Υγεία

«Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένα πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ

«Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να διατεθούν πολλα δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει «ξοδέψτε» χωρίς να λέει πότε και για ποιους.Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει φύλλα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές. Είχαμε πει ότι αν χρειαστεί έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να τα αξιοποιήσουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Αν το κάναμε θα είχαμε πληρώσει 57 εκατ. σε περιττές αποζημιώσεις.Αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μας ζητούν να αγγίξουμε το [δημοσιονομικό] απόθεμα.»

Για το περίφημο μαξιλάρι,όπως είπε, «δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Έτσι το ονόμασε είπε η προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο. Τα χρήματα μένουν «παγωμένα» ως ενέχυρο της αξιοπιστίας την οποία η χώρα για χρόνια δεν κατείχε. Αν αυτοί μας ζητούν να ξοδέψουμε, μας ζητούν να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα αυστηρής επιτήρησης».

Ταμείο Recovery

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από το SURE, θα υπάρξει το ταμείο Recovery που μαχόμαστε να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό & να λειτουργεί με κριτήριο της επιχορηγήσεις & όχι τα δάνεια.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια αναδρομή στον Θουκυδίδη & τον Περικλή στον Επιτάφιο. «2.500 χρόνια μετά κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο, ένα υπόδειγμα για όλο τον κόσμο».

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση