Γ. Βαρουφάκης: Η κρίση ήταν ορατή πριν την πανδημία-Φέτος η ύφεση θα φτάσει το 15% (video)

Γ. Βαρουφάκης: Η κρίση ήταν ορατή πριν την πανδημία-Φέτος η ύφεση θα φτάσει το 15% (video)

Ζοφερές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι «ο λόγος σας αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο της προπαγάνδας επί της αλήθειας, θυμίζει ανοιχτή συγκέντρωση προεκλογικής περιόδου».

Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση και η ύφεση ήταν ορατή πριν από την πανδημία και εκτίμησε ότι το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος θα φθάσει στο 15% και αυτός θα είναι ο λόγος που οι εταίροι θα έρθουν και θα απαιτήσουν την λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι επιδόθηκε στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» όπως έκαναν όλοι οι πρωθυπουργοί πριν από κάθε μνημόνιο.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βαρουφάκης προς τον πρωθυπουργό είναι:

1 . Πόσα θα δανειστεί η κυβέρνηση τη διετία 2020-2021. Θα δανειστεί από ΕΜΣ ή ομόλογα με ποια αναλογία;

2. Θα μειώσει η κυβέρνηση τους μισθούς στο δημόσιο;

3. Στον ιδιωτικό τομέα τι θα κάνει με τον κατώτατο μισθό;

4. Θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις;

5. Πόση λιτότητα προσμένετε να σας επιβάλλουν του χρόνου;

6. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Θα κρατικοποιηθούν όμως, οι τράπεζες; Το Δημόσιο θα έχει τον έλεγχο στις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων;

7. Τι θα κάνει η κυβέρνηση με το σχέδιο Ηρακλής για το κόκκινα δάνεια που ήδη είναι άχρηστο.

Για το τελευταίο αυτό ερώτημα ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι θα κάνει, υποστηρίζοντας ότι αν δεν απαντήσει, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι δέσμιος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ θα μειωθεί περίπου κατά 15% τη διετία 2020- 2021 και πρόσθεσε ότι για τα επόμενα 8-9 χρόνια το δημοσιονομικό κενό θα είναι κατ΄ ελάχιστο 60 δις ευρώ γι αυτό και το κόμμα του ζητούσε ευρωομόλογο και ήταν ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε λιτότητα.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης που αποφάσισε η ΕΕ, επιτέθηκε με οξύτητα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ταμείο και ότι είναι φύλο συκής. Δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ μέσα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, γιατί κάθε κράτος θα δώσει εγγυήσεις στην Επιτροπή ώστε να δανειστεί 250-300 δισ. και μετά θα γίνει μόχλευση ώστε να φθάσει στο 1-1,5 τρισ. ευρώ. Αυτή είναι η τακτική της Lehman Brothers, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα και την κρίση που προκάλεσε διεθνώς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση