Κοζάνη: 1η μέρα λειτουργίας του εργαστηρίου μοριακών αναλύσεων κορονοϊού στο Μαμάτσειο

Κοζάνη: 1η μέρα λειτουργίας του εργαστηρίου μοριακών αναλύσεων κορονοϊού στο Μαμάτσειο

Ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο μοριακής βιολογίας ξεκίνησε επισήμως τη λειτουργία του και θα είναι στη διάθεση των πέντε νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το εργαστήριο μοριακών αναλύσεων κορονοϊού στο Νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί έως 100 τεστ ανίχνευσης για τον κορονοϊό ημερησίως, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι στα χέρια των γιατρών σε λιγότερο από 12 ώρες.

Ο διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Στέργιος Γκανάτσιος σημείωσε ότι το εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί σε ειδικό ανεξάρτητο χώρο εντός του κτιρίου του νοσοκομείου, πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο κ. Γκανάτσιος στο ΑΠΕ ΜΠΕ, τελειώνοντας με την περιπέτεια του κορονοϊού, το εργαστήριο θα χρησιμοποιηθεί για αναλύσεις και διανωστικά τεστ σε άλλα νοσήματα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στην αγορά του μηχανήματος, το οποίο και παραχώρησε στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Κοζάνης, με την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και των υπόλοιπων νοσοκομείων της περιοχής. «Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο, με την έγκαιρη διάγνωση των τεστ «θα βοηθήσει στη λήψη ενεργειών και γρήγορων αποφάσεων από πλευράς του ιατρικού προσωπικού». Στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, θα μπορούν οι γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας να το αξιοποιήσουν «για πλειάδα μοριακών αναλύσεων που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να γίνει στη Περιφέρειά μας».

Το μηχάνημα κόστισε 54.000 ευρώ και λειτουργεί με τέσσερις μοριακούς βιολόγους, που προσλήφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση