Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οδηγεί σε ύφεση και ανεργία-Ανδρ. Ξανθός: Στην ώρα της η αποκλιμάκωση

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οδηγεί σε ύφεση και ανεργία-Ανδρ. Ξανθός: Στην ώρα της η αποκλιμάκωση

«Είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά όρος ύπαρξης της κοινωνίας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μέσω τηλεδιάσκεψης. Συμμετείχε ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να είναι «προσεκτική και καλά οργανωμένη η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων όταν έρθει η ώρα».

Ο Αλέξης Χαρίστης είπε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία», για να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ».

Ο κύριος Χαρίτσης χαρακτήρισε «θετική» εξέλιξη ότι ο κ. Μητσοτάκης «εξύμνησε» το δημόσιο σύστημα υγείας, δεδομένου -όπως είπε- ότι «μέχρι πολύ πρόσφατα, απαξίωνε -ως κατάλοιπο κρατισμού- την ενίσχυση του ΕΣΥ». Με αφορμή παράλληλα και το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ», που «άλλωστε ήταν η διαχρονική στρατηγική της ΝΔ».

«Δεν είμαστε χρυσόψαρα, δεν ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών, η ΝΔ μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι, αντίθετα, η «παρακαταθήκη» που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «η κρίσιμη παρέμβαση για την ανασύνταξη του ΕΣΥ, είναι αυτή που επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει τις μεγάλες προκλήσεις όπως αυτή της σημερινής πανδημίας».

«Η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασιστικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυσή της δημόσια υγείας»

Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησης με 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», «περιγράφει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». Με στόχο, μεταξύ άλλων, 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, κεντρικό έλεγχο των εργαστηριακών ελέγχων και ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη μιας πρωτοφανούς ύφεσης»

Σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι «κρίσιμος κρίκος σε ένα συνολικότερο πλέγμα προάσπισης της κοινωνίας μας και καταπολέμησης της κρίσης», καθώς «δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική δημόσια υγεία σε μια κοινωνία με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα και διαλυμένη οικονομία».

Αναφέρθηκε επίσης στις «εφιαλτικές» προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας κατά 5 μονάδες στο 22,3%, καθώς και τις «αντίστοιχες προβλέψεις» του ΟΟΣΑ «που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση, από όλες τις δυτικές οικονομίες, λόγω κορονοϊού».

«Η κυβέρνηση αφήνει περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός επιδόματος»

Σ’ αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί των μνημονίων».

Ανδρ. Ξανθός: «Η μεγάλη διαφορά με τη σημερινή κυβέρνηση είναι η προσέγγιση για την επόμενη μέρα»

«Για μας είναι κρίσιμο να πάμε σε μια καλά προετοιμασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη απεμπλοκή από τα μέτρα τόνισε ο τομεάρχης Υγείας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι για την επόμενη μέρα πρέπει να προβλεφθεί μια σειρά ασφαλιστικών δικλείδων, για την παρακολούθηση της ανοσιακής ανταπόκρισης της κοινότητας με περισσότερα τεστ, πιο στενή επιτήρηση των ευάλωτων ομάδων και τη σταδιακή επάνοδο του ΕΣΥ στην κανονική λειτουργία.
Ο Α. Ξανθός επανέλαβε τη «βασική ιδέα» του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή «η έκτακτη και επείγουσα παρέμβαση» που γίνεται τώρα λόγω της κρίσης «δεν πρέπει να είναι μιας χρήσης», αλλά να οδηγεί και σε μονιμότερη ενίσχυση με ανθρώπινο προσωπικό και υλικούς πόρους, ενώ προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού δεν πρέπει να γίνει η αφορμή «να διευρυνθούν οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες».

Επίσης, μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δείξει τα «απαραίτητα αντανακλαστικά, σημειώνοντας ότι ακόμα και οι πιο σκληροί «νεοφιλελεύθεροι», όπως η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη «δεν τολμούν» να μιλάνε πια για «αναποτελεσματικό και σπάταλο» Δημόσιο.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης
Πηγή:ΑΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση