Κοροναϊος : Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων ΜμΕ

Ξεκινά την Τετάρτη η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στη δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, που καλύπτει τους τόκους των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεων για περίοδο 3 μηνών.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης, ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, και εφόσον κριθεί απαραίτητο δύναται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η δράση, που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία COVID 19, συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ, λήπτες της ενίσχυσης είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναξαρτήτως της νομικής μορφής τους, που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην σχετική πρόσκληση.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση από τη συγκεκριμένη δράση, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, θα πρέπει να απασχολούν την 31.12.2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19.03.2020.

Ειδικότερα, οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

1. Να δραστηριοποιούνται στις 19/3/2020 στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Παράρτημα V της Πρόσκλησης (βλ. Σχετικά αρχεία).

2. Να περιλαμβάνονται στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) όπως ορίζονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

3. Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν.4488/2017 (παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας).

4. Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV της Πρόσκλησης (βλ. Σχετικά αρχεία).

Διευκρινίζεται ότι η χρηματοδότηση μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές και/ή επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της έξαρσης της νόσου COVID-19.

5. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και για την υποχρέωση ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς ή που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

6. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

7. Nα δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31/12/2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19/03/2020.

Διευκρινίζεται ότι η αναστολή συμβάσεων εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του ιού COVID 19 δεν αποκλείει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ.

9. Διευκρινίζεται ότι επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου για την επιλέξιμη χρονική περίοδο, δύνανται να λάβουν την ενίσχυση της παρούσας για τους τόκους της ίδιας περιόδου.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί και οι εξωχώριες εταιρείες.

Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Στο Παράρτημα V της Πρόσκλησης (βλ. Σχετικά αρχεία) «ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ)» αναφέρονται οι επιλέξιμοι ΚΑΔ στους οποίους πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση.

Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis με την ένδειξη: «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΚΩΝ ΜΜΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ COVID 19».

Υποβάλλεται μία αίτηση χρηματοδότησης ανά χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, η οποία αφορά στο σύνολο των επιλέξιμων υποχρεώσεών του προς αυτό.

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολές αιτήσεων από 15/04/2020 και ώρα 12.00 και έως την 30.06.2020 ώρα 17:00.

Δικαιούχος της δράσης είναι η Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης και Εφαρµογής Τοµέων Βιοµηχανίας, Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥ∆Ε – ΒΕΚ).

Για την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης, το οποίο εξυπηρετεί τηλεφωνικά στο: 1520, (ώρες: 09:00-17:00) και ηλεκτρονικά στο e-mail: epiteliki@gge.gr

Για τεχνικά θέματα της εφαρμογής, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο HELPDESK (Γραφείο Υποστήριξης) που λειτουργεί η ΜΟΔ, στο τηλέφωνο τηλ: 210-7787940(ώρες 09:00-17:00) και στο support@mou.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση