Συνέχεια του Eurogroup σήμερα-«Αγκάθια» τα ευρω-ομόλογα και οι όροι

Συνέχεια του Eurogroup σήμερα-«Αγκάθια» τα ευρω-ομόλογα και οι όροι

Νέες προσπάθειες για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας θα καταβάλουν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη στις 6 το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς χθες δεν γεφυρώθηκε το χάσμα Βορρά-Νότου.

Η έκδοση ευρω-ομολόγων, λύση την οποία επιθυμεί και η Ελλάδα, δεν είναι το μόνο σημείο διαφωνίας. Αγκάθι αποτελούν και οι όροι, με βάση τους οποίους θα δανείζονται οι χώρες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία ζητούν εγγυήσεις ότι τα δάνεια θα προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη υγειονομικών δαπανών. Υπό συζήτηση είναι και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας», διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Αν η ΕΕ δεν «δηλώσει παρούσα», κάθε χώρα-μέλος της θα κοιτάξει «τον εαυτό της» προειδοποιεί, μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα της κρίσης από την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, τονίζει ότι «από τη Γερμανία θέλουμε συντονισμένη επανεκκίνηση της οικονομίας», προσθέτοντας ότι μετά την υγειονομική κρίση, χρειάζεται κοινή απάντηση σε οικονομικό επίπεδο.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση