Αυτός είναι ο λόγος που γέμισε όλη η Ελλάδα νεκρά χελιδόνια. Εικόνες σοκ [φωτο]

Γιατί γέμισε η Ελλάδα νεκρά χελιδόνια;

Διέσχισαν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο αλλά πάνω από το Αιγαίο βρήκαν τα “σκούρα” χιλιάδες πουλιά που μεταναστεύουν στην πατρίδα μας αυτή την περίοδο, όπως τα χελιδόνια και οι σαχτάρες.

Αποκαμωμένα από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που συνάντησαν τις προηγούμενες μέρες, πολλά πουλιά αναγκάστηκαν να… αράξουν σε διάφορα μέρη για να ξεκουραστούν, γεμίζοντας πολλές φορές δρόμους με τα μικροσκοπικά τους φτερωτά σώματα, σε περιοχές από την Πελοπόννησο έως τη Χαλκιδική!

«Η μετανάστευση ξεκίνησε μεν αρχές Μαρτίου αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα είχαμε δυσχερείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα, πολλοί πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών, να φτάσουν εξουθενωμένοι στην Ελλάδα», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με ειδικότητα στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Δημήτρης Μπακαλούδης.

Χελιδόνια, σαχτάρες, φυλλοσκόποι, μυγοχάφτες που συλλαμβάνουν και τρώνε στον αέρα διάφορα έντομα, πετώντας πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος βρέθηκαν μέσα στη δίνη των ισχυρών βόρειων ανέμων που επικρατούσαν πρόσφατα.

«Τα πουλιά αυτά», συνεχίζει ο κ. Μπακαλούδης, «πετάνε μέχρι και 350 χιλιόμετρα τη μέρα, με τους αντικυκλώνες να τα ευνοούν στο ταξίδι τους αφού τα “σηκώνουν” προς τα πάνω».

«Ωστόσο, σ’ αυτό το ταξίδι ενός μέρους του πληθυσμού, οι καιρικές συνθήκες ήταν εναντίον του, κάτι που βέβαια έχει ξανασυμβεί. Τα ζώα διαχειμάζουν στη νότια Σαχάρα μέχρι τη νότια Αφρική και ξεκινούν κατά κύματα τη μετανάστευση από τις αρχές Μαρτίου σε μια διαδρομή με περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα», σημειώνει ο καθηγητής.

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς η απάντηση είναι απλή. Το ξαφνικό κρύο που θυμίζει χειμώνα ήταν η αιτία που τα χελιδόνια έπεσαν νεκρά.

Αφήστε μια απάντηση