Eurogroup: Δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup – Νέα συνάντηση αύριο

Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη, αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μάλιστα, αναφέρει ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη.

Ο Σεντενο στο μήνυμά του αναφέρει ότι «στόχος μου παραμένει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ έναντι των επιπτώσεων του κοροναϊού, για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες, καθώς και δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης».

Το Eurogroup καλείται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας.

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που τάσσονται υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους, ανέρχονται σε 11 μετά την πρόσθεση της Κύπρου και της Μάλτας.

Ιταλία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών τίτλων χρέους με τον  Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση, πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό εργαλείο το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι να πάρει χρόνια. Η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων αφορά το μέλλον και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι τα χρέη του παρελθόντος». Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν κάνει πίσω στην πρόταση για έκδοση κορωνο-ομολόγου: «ΕSM όχι. Ευρωομόλογα απόλυτα ναι. Είναι η λύση, η σοβαρή, η αποτελεσματική, η επαρκής αντιμετώπιση στην έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε» δήλωσε.

Ωστόσο οι διαφωνίες χωρών όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, ειδικά στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου ή κορωνο-ομολόγου παραμένουν και εστιάζουν στα υπάρχοντα «εργαλεία» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση