Eurogroup : Κορωνο-ομόλογο ή «τριπλέτα» λύσεων μέχρι τη Σύνοδο

Νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισ. ευρώ θα συζητήσει το σημερινό Eurogroup όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ υπογράμμισε πώς είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο για «κορονο-ομόλογα».

Αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλες τις χώρες έως 240 δισ. ευρώ, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας και οι υπουργοί θα μιλήσουν και πάλι για την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Το Βερολίνο στέλνει μηνύματα ότι αν η συζήτηση «κολλήσει» στο κορωνο-ομόλογο, μπορεί να προκληθεί ρήγμα στο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή και η κυβέρνηση Μέρκελ να πέσει, αλλά και στη γερμανική Βουλή να μην κυρωθεί μια τέτοια απόφαση.

Παρά το γερμανικό «όχι» στο ευρωομόλογο το οποίο ζητούν 9 αρχηγοί κρατών (και της Ελλάδος) η λύση αυτή παραμένει στο τραπέζι, όπως δήλωσε και ο κ. Σταϊκούρας.

Η συμβιβαστική λύση

Ως συμβιβαστική λύση συζητείται μια τριπλέτα μέτρων που μπορεί να ξεπεράσει αθροιστικά και τα 700 δισ. ευρώ:

– Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) και δάνεια με «χαλαρό» Μνημόνιο, δηλαδή Μνημόνιο και όρους χωρίς Τρόικα.

– Νέο πανευρωπαϊκό Ταμείο αντί για ευρωομόλογο, ειδικά για τον κορωνοϊό, που θα είχε πρόσκαιρη διάρκεια ζωής 5-10 χρόνων και θα διαλυόταν μετά την κρίση. Το «ειδικού σκοπού» Ταμείο θα μπορεί και αυτό να δανείζεται με ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας, για να μειώσει το δανειακό κόστος για τους πιο αδύναμους.

– Αναπτυξιακά δάνεια και κεφάλαια έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που θα αποτελούσαν ένα νέου τύπου «σχέδιο Μάρσαλ» για την παλινόρθωση της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση