Χ. Σταϊκούρας: Από αυτή την εβδομάδα η πληρωμή των 800 ευρώ

Χ. Σταϊκούρας: Από αυτή την εβδομάδα η πληρωμή των 800 ευρώ

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ στους δικαιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα στήριξης να επαναληφθούν και για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση θα φτάσει κοντά στο 4%.

Οι πιστώσεις προς το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είπε νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Χρήστος Σταϊκούρας,υπάρχει η δυνατότητα, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα να γίνουν οι πληρωμές των πρώτων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Η διευθέτηση θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο όπως ενημέρωσε νωρίτερα ο Γιάννης Βρούτσης έχει κάνει τον εξής προγραμματισμό:

Για όλες τις αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 10 του μήνα, θα υπάρξει μια διακοπή για τρεις ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 12 Απριλίου, προκειμένου να γίνουν οι όποιες
διορθώσεις, ώστε οι πρώτες πληρωμές να γίνουν στο χρονικό διάστημα από τις 13, 14 και 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιάννη Βρούτση, εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να δοθεί και η προκαταβολή των 400 ευρώ στους επιστήμονες, που θα μπουν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής τηλεκπαίδευσης και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ιδανικά, μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη και το δώρο Πάσχα στους 110.000 περίπου εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας Υγείας (υγειονομικούς, υπαλλήλους ΕΚΑΒ,λοιπούς δικαιούχους).

Όσον αφορά στα επιδόματα των 800 ευρώ, τα στατιστικά διαμορφώνονται έως και χθες το βράδυ 4/4, ως εξής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: Έχουν υποβληθεί 481.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις και από την πλευρά των εργαζομένων 220.000.

Για να δοθεί μία τάξη μεγέθους του ρυθμού υποβολής των αιτήσεων και δεδομένου ότι από τους εργαζόμενους υποβάλλονται βάσει του λήγοντα αριθμού του φορολογικού τους μητρώου, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέχρι τις 12:00 σήμερα, Κυριακή 5/4, οι αιτήσεις των εργαζομένων είχαν φτάσει στις 233.040. Αυτοί έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, ή το αργότερο έως 13-14 Απριλίου.
Οι προθεσμίες λήγουν βάσει του αριθμού του φορολογικού τους μητρώου, για τους εργαζόμενους έως και τις 10 Απριλίου, εφόσον αυτοί απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.
Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί, ισχύουν οι εξής προθεσμίες: Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αίτησή τους έως τις 20 Απριλίου και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων μέχρι τις 30 Απριλίου.

Την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα προσεγγίσει το 4%, έκανε στη συνέντευξή του στο Σκάϊ, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως υποστήριξε, υπάρχουν διαθέσιμα, πλέον των 20 δισ ευρώ, που είναι τα άμεσα διαθέσιμα του κράτους και το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας», ύψους περίπου 15,7 δισ. Με αυτά τα χρήματα, όπως είπε ο υπουργός, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα μέτρα και για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, καθώς πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται και στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα υπάρξουν επιπλέον πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη

Αφήστε μια απάντηση