Νίκος Χαρδαλιάς: Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου – Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και κατηγορηματικά απευθυνόμαστε σε αυτούς τους λίγους ανεύθυνους. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας.

«Άλλες τρεις εβδομάδες μπροστά μας σκληρής προσπάθειας και επιμονής στο δόγμα-στόχο μένουμε σπίτι», πρόσθεσε.

Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6:00, το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του covid 19.Αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας

Κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόποΤο ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις ΔΟΥ.

Με νεότερη απόφαση θα οριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλονται για την εξέταση αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας και αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η απόφαση ισχύει για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου, και μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει προσηλωμένη στον στόχο, να περάσουμε στα δύσκολα μένοντας σπίτι, κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες να υπονομεύσουν αυτήν την εθνική συλλογική προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως σημείωσε, σήμερα, παρά τον άστατο καιρό, ειδικά από τη μητροπολιτική Αθήνα παρουσιάστηκε αυξημένη κινητικότητα σε διάφορους δρόμους και παράδρομους των εθνικών οδών. «Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές, απαθείς σε οποιαδήποτε παρόμοια στάση. Με περισσή ανευθυνότητα παραβλέπουν την προειδοποίηση ότι εάν χαλαρώσουμε ο ιός θα μας διαλύσει. Η στάση τους είναι απολύτως αντικοινωνική γιατί υπονομεύουν τις προσπάθειες του συνόλου», επισήμανε.

«Αλήθεια, δεν βλέπει κανείς τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη; Κανείς από αυτούς δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες», είπε ο υφυπουργός στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους «λίγους ανεύθυνους» για μηδενική ανοχή.

«Καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε και τόνισε ότι για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας κρίνονται μέρα με τη μέρα η αποφασιστικότητα, η ενότητα, η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία και μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μία διαφορετική πορεία από τις περισσότερες χώρες. Όμως, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί. Για να το διασφαλίσουμε χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή, υπομονή και με πείσμα.

Άτομα με σοβαρά προβλήματα

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών δεν αφορούν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών (κολύμπι). Ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να συνοδεύει την άσκηση τους τόσο το απαραίτητο πιστοποιητικό όσο και η απαραίτητη γνωμοδότηση του γιατρού τους.

Δράσεις αλληλεγγύης

Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, από το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΠΑ. Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για οργάνωση και συστηματοποίηση των δράσεων αλληλεγγύης απέναντι στην πανδημία, δημιούργηθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, δύο νέες διαδικτυακές πλατφόρμες. Πρόκειται για το citysolidarity.gov.gr και το αnimalSolidarity. gov.gr.

Συγκεκριμένα, στο citysolidarity.gov.gr θα συγκεντρώνονται τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτη ανάγκης, όπως και υπηρεσίες, (δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες).

Στο αnimalSolidarity. gov.gr. θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και υπηρεσίες κτηνιατρικής φροντίδας για τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δυσκολεύονται να τα φροντίσουν. «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η αλληλεγγύη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.


Αφήστε μια απάντηση