Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές των flagship smartphones;

Τα flagship smartphone από εταιρείες όπως Samsung, Huawei, Apple και άλλες, τείνουν να αγγίξουν τα $1.500. Αυτή η πορεία στις τιμές, ξεκίνησε αρχικά με την Apple και το iPhone X το οποίο κυκλοφόρησε προς το τέλος του 2017. Από εκεί και έπειτα, οι τιμές των flagship smartphone ξεκίνησαν την ανοδική πορεία, και εν έτει 2020 τα κορυφαία smartphone των εταιρειών ξεκινάνε από τα $999 και φτάνουν έως και τα $1.499.

Ένα παράδειγμα είναι η σειρά Galaxy S20 της οποίας το πιο απλό μοντέλο κοστίζει $999 ενώ η κορυφαία έκδοση S20 Ultra πωλείται έναντι $1.499. Τα χνάρια όμως των κολοσσών στον χώρο της τεχνολογίας φαίνεται πως ακολουθούν και οι Κινεζικές εταιρείες. Να υπενθυμίσουμε ότι το κόστος του OPPO Find X2 Pro αγγίζει τα $1.200 ενώ η OnePlus, η οποία μας είχε συνηθίσει στα ποιοτικά και χαμηλού κόστος smartphone φημολογείται ότι θα αγγίξει φέτος με την κυκλοφορία των OnePlus 8 τα $1.000.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυξάνονται οι τιμές των smartphone;

Οι τιμές των smartphone αυξάνονται εξαιτίας των chipset, των display αλλά και τις πολλαπλές κάμερες στην πλάτη οι οποίες ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες. Αρκετά είναι τα smartphone που ενσωματώνουν εώς και 7 κάμερες ενώ το κόστος των περισκοπικών φακών παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο. Ας μην ξεχνάμε και την αύξηση στον ρυθμό ανανέωσης καθώς και την τεχνολογία γρήγορης φόρτισης.

Τις ολοένα αυξανόμενες τιμές σχολίασε και ο Richard Yu της Huawei όσο και ο Pete Lau της OnePlus οι οποίοι δήλωσαν ότι το κόστος ανάπτυξης των smartphone αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το iPhone 6 για παράδειγμα είχε κόστος κατασκευής $200 ενώ το iPhone 11 Pro Max έφτασε σχεδόν τα $490. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις άλλες εταιρείες. Το Samsung Galaxy S20 Ultra έχει κόστος κατασκευής $528.

Πηγή

Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές των flagship smartphones;Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης