Ψηφιακός Πολιτισμός στο Δήμο Πατρέων

Ψηφιακός Πολιτισμός στο Δήμο Πατρέων

Τη διάθεση στον Πατραϊκό λαό των λευκωμάτων, σε ψηφιακή μορφή, από τις εκθέσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Πινακοθήκης, ανακοίνωσε ο Δήμος Πατρέων.

Όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, «στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει, για να βρεθεί δίπλα στο λαό που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο από την πανδημία και να δώσει μία νότα αισιοδοξίας, προχωρά στη διάθεση σε ψηφιακή μορφή υλικού, το οποίο προέρχεται από πολιτιστικές δράσεις».

Με αφορμή την έναρξη της προσπάθειας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρεών Κατερίνα Γεροπαναγιώτη –Θεοδωρακοπούλου, σε δήλωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων διαθέτει σε όλους τους πολίτες δωρεάν σε ψηφιακή μορφή τα λευκώματα που εκδόθηκαν με τα έργα των εκθέσεων που φιλοξενήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών τις χρονιές 2018, 2019 και 2020.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους του οργανισμού που σε δύσκολες συνθήκες δημιούργησαν αυτήν την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Ιντερνετ και επιμελήθηκαν το σχετικό υλικό.

Χιλιάδες πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να εμπνευστούν από τη ζωγραφική του Γιώργου Οικονόμου, του Στέφανου Δασκαλάκη, του Μιχάλη Μαδένη, του Γιώργου Ρόρρη, το ψηφιδωτό και ζωγραφικό έργο των Γιάννη και Νίκου Κολέφα, τη γλυπτική του Διονύση Γερολυμάτου, το εικαστικό έργο των διδασκόντων του Εικαστικού Εργαστηρίου Πατρών, τη ζωγραφική του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου και τα χαρακτικά της Ζιζής Μακρή.

Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες το υλικό θα εμπλουτιστεί, με την αρχή να γίνεται μέσα από την προσθήκη του υλικού που αφορά στο αρχείο Δωρή».

Eπίσης η κ. Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου επισημαίνει πως: «Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην έκδοση «Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της» που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει καθώς η αντίστοιχη έκθεση ήταν προγραμματισμένη να εγκαινιαστεί στις 8 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών αλλά δεν πρόλαβε να ανοίξει τις πύλες της καθώς δύο μέρες νωρίτερα ανεστάλη η λειτουργία όλων των
Πινακοθηκών στα πλαίσια των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσής του του Κορωνοϊού – COVID 19. Παρόλα αυτά τις επόμενες μέρες η έκθεση αυτή θα διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης κι έτσι όλοι θα μπορούν να περιηγηθούν στις δημιουργίες μιας σπουδαίας χαράκτριας και ζωγράφου και μάλιστα σε έργα της περιόδου φυλάκισής στις Φυλακές Αβέρωφ το 1961 όντας πολιτική κρατούμενη».

Το link μέσω του οποίου μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση στις παραγωγές είναι

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος