Επιστημονική πληροφόρηση για τον COVID-19 από το ΕΚΤ

Επιστημονική πληροφόρηση για τον COVID-19 από το ΕΚΤ

Η ανάγκη για συχνή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 δεν είναι μόνο δικαιολογημένη αλλά και απαραίτητη. Ανάμεσα στις χιλιάδες ειδήσεις για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως, ξεχωρίζουν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά από το διαδίκτυο. Σημαντικός, ωστόσο, δεν είναι μόνο ο όγκος των πληροφοριών· κρίσιμη παραμένει και η διαχείριση των συναισθημάτων μας όταν διαβάζουμε, βλέπουμε ή ακούμε ειδήσεις σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Φωτό: AP/Carlos Osorio

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για πληρέστερη, τεκμηριωμένη, έγκυρη ενημέρωση επί του θέματος, και ταυτόχρονα στηρίζοντας ενεργά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης #DigitalSolidarityGR, το  Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα επιστημονικής πληροφόρησης γύρω από τον COVID-19.

Έγκυρη-ελεύθερη ενημέρωση για όλους

«Η ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε αφορά ερευνητές, επιστήμονες και όλους εκείνους που αναζητούν έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τη νόσο που προκαλεί. Σε τέτοιες, κρίσιμες στιγμές, όλοι έχουμε ανάγκη τον ορθό λόγο, την έγκυρη πληροφόρηση, τον επιστημονικό λόγο. Οι επιστήμονες και η ερευνητική κοινότητα μάς δείχνουν τον δρόμο να βγούμε από την παραλυτική ανησυχία, τον ανορθολογισμό και τον φόβο», αναφέρει στο ert.gr η Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ.

Με δεδομένη την πεποίθηση των αρμοδίων του ότι  η επιστημονική γνώση χρειάζεται να είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, το ΕΚΤ συμμετέχει στο κίνημα της Ανοικτής Επιστήμης και της Ανοικτής Πρόσβασης στη Γνώση. «Στο φως των πρόσφατων εξελίξεων και της ανάγκης της κοινωνίας για περισσότερη γνώση χωρίς περιορισμούς, σημαντικοί εκδότες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κοινότητας και διέθεσαν περιεχόμενο που μέχρι χθες ήταν “κλειστό”. Στην ιστοσελίδα που έχουμε δημιουργήσει προτείνουμε δημοσιεύσεις από έγκριτα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες “άνοιξαν” το περιεχόμενο για όλους», εξηγεί η κυρία Σαχίνη.

«Επιλέγουμε επιστημονικές δημοσιεύσεις οι οποίες ανταποκρίνονται σε κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα, αλλά δεν περιοριζόμαστε στο πεδίο της Ιατρικής. Προτείνουμε δημοσιεύσεις από ένα μεγάλο εύρος θεματικών πεδίων: από την επιδημιολογία μέχρι τις κοινωνικές επιστήμες, από την ψυχολογία μέχρι τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης. Γενικότερα, παραθέτουμε συνδέσμους που οδηγούν σε έγκυρες πηγές, οργανισμούς και πρωτοβουλίες της ιατρικής και ανθρωπιστικής κοινότητας», προσθέτει η ίδια.

Χρήσιμο περιεχόμενο

Στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται, μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις και το περιεχόμενο ανανεώνεται καθημερινά. Στην αρχική σελίδα εμφάνισης των άρθρων δίνεται ο τίτλος, ο σύνδεσμος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (URL) στην οποία αντιστοιχεί κάθε κείμενο, καθώς και μια σύντομη περίληψη στα ελληνικά, καθώς πρόκειται για δημοσιεύσεις γραμμένες στην αγγλική γλώσσα.

Εκτός από άρθρα, ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης χρήσιμους συνδέσμους που οδηγούν σε πηγές επιστημονικών δεδομένων, διεθνείς οργανισμούς, εκπαιδευτικό υλικό και διαδικτυακά σεμινάρια (webinars). Ακόμα, στο συγκεκριμένο διαδικτυακό περιβάλλον μπορεί κάποιος να αναζητήσει βίντεο, ηχητικά αρχεία, χάρτες και γραφήματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της πανδημίας. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει τις ιστοσελίδες ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον COVID-19.

Οι άνθρωποι πίσω από την πρωτοβουλία

Η δημιουργία και λειτουργία της ειδικής ιστοσελίδας του ΕΚΤ για θέματα που αφορούν τον νέο κορονοϊό είναι αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας. Η Διευθύντρια του Κέντρου αναφέρει σχετικά: «Για την ανάπτυξη της ιστοσελίδας συνεργάζονται, με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής, επτά άτομα: επιστήμονες πληροφόρησης, επιστήμονες πληροφορικής και στελέχη επικοινωνίας. Είναι μια ομάδα που διαμορφώθηκε εκτάκτως για να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη υποδομή, και έχει σημασία να αναφερθεί ότι κινήθηκε εξαιρετικά γρήγορα και αποτελεσματικά σε καθεστώς τηλεργασίας. Αυτό το διάστημα δουλεύουμε με μικρές ομάδες στο γραφείο και εξ αποστάσεως με το σύνολο του προσωπικού. Η σελίδα ανανεώνεται καθημερινά και βελτιώνεται τεχνικά.

»Επιπρόσθετα, αξιοποιούνται όλοι οι πόροι του ΕΚΤ για την ενίσχυση της υποδομής. Λαμβάνουμε μηνύματα από συνομιλητές και συνεργάτες, εξετάζουμε νέες ιδέες και προτάσεις βελτίωσης, αξιοποιούμε δίκτυα και πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια όπως οι “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, τα οποία έρχονται να συνδέσουν τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Θέλουμε τη γνώμη τους, την εμπειρία τους από την κρίση στις χώρες που ζουν, την ερευνητική τους συμβολή».

Πρόσθετες υπηρεσίες-αναβαθμίσεις      

Όπως επισημαίνει η κυρία Σαχίνη, εκτός από την ενημερωτική ιστοσελίδα για τον νέο κορονοϊό, οι αρμόδιοι του ΕΚΤ έχουν αναπτύξει νέες λειτουργικότητες στην πύλη συσσώρευσης πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture, ενώ έχουν προχωρήσει στην τεχνική αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΜΗΤΙΔΑ. Πλέον, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ψηφιακά τεκμήρια είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση (μάθηση-ψυχαγωγία) μέσω διαδικτύου.


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου
Φωτογραφίες: Associated Press/ΕΚΤ

 

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης