Ενημέρωση από ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: Τρία νέα θύματα-Σύνολο θυμάτων: 53-Νέα κρούσματα: 50 (live-video)

Ενημέρωση από ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: Τρία νέα θύματα-Σύνολο θυμάτων: 53-Νέα κρούσματα: 50 (live-video)

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Όπως ανακοίνωσαν, υπήρξαν 50 νέα κρούσματα, τρία νέα θύματα, με σύνολο θυμάτων τους 53. Επιπλέον, 119 κρούσματα εντοπίζονται στο κρουαζιερόπλοιο Ελ. Βενιζέλος το οποίο θα ελλιμενιστεί σύντομα σε ειδικό αποκλεισμένο χώρο στον Πειραιά. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 91 με μέση ηλικία τα 65 έτη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.584.

Ερωτηθείς ο κ. Τσιόδρας για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν  θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με  νευρολογικά σύνδρομα». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζοντα με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορονοϊό. «Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών. «Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».

Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

Την ίδια ώρα, σε καραντίνα για 14 ημέρες έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και ενωμένοι.

Σε προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσει το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να καταπλεύσει στις 8 περίπου το απόγευμα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά τα 119 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν μεταξύ των 383 επιβαινόντων του πλοίου.

Αφού δόθηκε το «πράσινο φως» από τον ΕΟΔΥ, υπήρξε άμεση επικοινωνία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη με τη διοίκηση του ΟΛΠ, προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση στον κατάπλου του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο, κάτι που έγινα άμεσα αποδεκτό.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει πάρει δείγματα και από τους 383 επιβαίνοντες του πλοίου και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ και για άλλους επιβαίνοντες.

H χαρτογράφηση των κρουσμάτων

Σε Αγγλίδα, που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη χώρα της, αντιστοιχεί τελικά το θετικό δείγμα κορονοϊού.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 μέρες έχουν τεθεί οι περίπου 400 κάτοικοι της κοινότητας Φούστανη στην Έδεσσα, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ ένα πέμπτο κρούσμα βρέθηκε στο Μαυροβούνι Σκύδρας, όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής.

Την ίδια ώρα πάνω από 50 είναι τα κρούσματα του κορονοϊού νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 20 ασθενείς.

Αμετάβλητη ήταν η εικόνα με τα κρούσματα κορονοϊού στην Ήπειρο μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν και από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία του 24ωρου.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύεται από χθες βράδυ ο 75χρονος που αποτελεί το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα. Όπως συνέβη και με τον πρώτο ασθενή, η κλινική εικόνα του 75χρονου είχε οδηγήσει τους γιατρούς του νοσοκομείου της Κέρκυρας να τον θέσουν σε υγειονομικό περιορισμό σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δυτική Μακεδονία: Αναφορά Περιφέρειας για COVID-19: 101 θετικά κρούσματα, 418 αρνητικά και 1 αναμένονται

590 δείγματα εστάλησαν από τα πέντε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας από τα οποία τα 101 βρέθηκαν θετικά και 418 αρνητικά ενώ αναμένονται  αποτελέσματα από 71, σύμφωνα με την αναφορά για τον  COVID-19, που έστειλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας στη δημοσιότητα αναλυτικά την  εξέλιξη των κρουσμάτων κορoνοϊού, για τον μήνα Μάρτιο και μέχρι χθες Τετάρτη 1 Απριλίου 2020.

Mύκονος

Μια 69χρονη γυναίκα από την Άνω Μερά, είναι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Μύκονο. H κατάστασή της κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή και έγινε η αεροδιακομιδή της στην Αθήνα. Η ιχνηλάτηση των επαφών της βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναστολή οικοδομικών εργασιών στη Μύκονο

Νωρίτερα, κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και δημόσιων και ιδιωτικών έργων για 14 ημέρες. Ο υφυπουργός έκανε έκκληση τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς, όπως είπε, η «κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης».

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση