Προβληματισμοί για αντίδοτο στην ύφεση με το κορονο-ομόλογο

Προβληματισμοί για αντίδοτο στην ύφεση με το κορονο-ομόλογο

Tα οικονομικά εργαλεία που θα περιορίσουν πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις του κορονοϊού, εξακολουθεί να αναζητά η Ευρώπη.

Η έκδοση κορονο-ομολόγου συναντά την άρνηση των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, που προτάσσουν την αξιοποίηση κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αντίθετα, οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, εκφράζουν προβληματισμό για τους όρους που θα συνοδεύουν το δανεισμό από τον ESM.

Όπως τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ – επικεφαλής ESM – Financial Times: «Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι η χρήση των υφιστάμενων θεσμών με τα υφιστάμενα μέσα… Θα έπρεπε να υπάρχει μία δέσμευση για τον σεβασμό των πλαισίων εποπτείας της ΕΕ, αλλά δε θα ήταν κάτι περισσότερο».

Την ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη, αλλά και ανοιχτή σε άλλες λύσεις εάν τα υφιστάμενα εργαλεία δεν επαρκούν, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει: «Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς επιπτώσεις του δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού».

Σύμφωνα με τη Goldman Sacks, το κορονο-ομόλογο θα ήταν η πιο αποτελεσματική λύση για την αποκλιμάκωση των spreads, αφού τονίζει πως: “Kατά την άποψή μας η προτεινόμενη λύση για εμπλοκή του ESM θα αποτελούσε μόνο ένα μετρίως θετικό για την αγορά μέτρο. Ένα κορωνο- ομόλογο θα ήταν πιο αποτελεσματικό, καθώς θα οδηγούσε μέσω της αμοιβαιοποίησης σε περαιτέρω σύγκλιση των spreads των χωρών της ΟΝΕ».

Κάθε μήνας lockdown στην Ευρώπη λόγω κορoνοϊού στοιχίζει το 3% του ετήσιου ΑΕΠ, εκτιμά ο Πόουλ Τόμσεν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ: «H ύφεση πρόκειται να είναι μεγάλη, δεν γνωρίζουμε πόσο βαθιά θα είναι αλλά θα είναι μεγάλη, κοιτάξετε η στρατηγική εδώ είναι εσκεμμένα να παγώσουμε μεγάλους τομείς της οικονομίας, ως μέσον για να ελέγξουμε την κρίση, το κλείσιμο τομέων της οικονομίας δεν είναι ατύχημα είναι βάσει σχεδίου, κλείνουμε μη βασικούς τομείς της οικονομίας που αντιστοιχούν στο εν τρίτο του ΑΕΠ».

Οι προτάσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στον κορονοϊό θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 7 Απριλίου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σιώζου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση