Σύγκλητος Π.Θ.: “Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη στήριξη του ΕΣΥ” – Επιστολή με προτάσεις στον πρωθυπουργό

Σύγκλητος Π.Θ.: “Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη στήριξη του ΕΣΥ” – Επιστολή με προτάσεις στον πρωθυπουργό

Συγκεκριμένες  προτάσεις που στοχεύουν στην προστασία των πολιτών από την απειλή κατά της ζωής τους, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της εθνικής μας ιστορίας απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά όπως τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν εξαγγελθεί, συμπληρωθούν άμεσα με τη διοχέτευση πόρων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα ώστε να συμβάλουν με την εμπειρία, την κατάρτιση και τον εξοπλισμό τους  στον πρωταρχικό στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να ανασχεθούν οι εν δυνάμει καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό της Σχολής Επιστημών της Υγείας αλλά και το σύνολο των ερευνητικών και ακαδημαϊκών μονάδων του Π.Θ. βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο μεγάλο εγχείρημα που αφορά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των κοινωνικών δομών της χώρας μας.

Η επιστολή της Συγκλήτου προς τον πρωθυπουργό αναφέρει συγκεκριμένα, τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει, μαζί με όλους τους πολίτες, την κλιμάκωση της πανδημίας και την αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστούν η καταστροφική εξάπλωση της ασθένειας και οι βαρύτατες παράπλευρες συνέπειές της.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα μεγάλο δημόσιο ίδρυμα έρευνας και ανώτατης εκπαίδευσης, συναισθανόμαστε το χρέος να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού αλλά και της άμβλυνσης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό της Σχολής Επιστημών της Υγείας αλλά και το σύνολο των ερευνητικών και ακαδημαϊκών μονάδων του ιδρύματος βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο μεγάλο εγχείρημα που αφορά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των κοινωνικών δομών της χώρας μας.

O περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αποτελεί επείγοντα εθνικό στόχο µε προτεραιότητα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους ανέργους, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί βαριά από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, την στιγμή μάλιστα που παρέμεναν ακόμη επιβεβαρυμμένοι µε πολλαπλές οικονομικές υποχρεώσεις και δανεισμό.

Τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν εξαγγελθεί επείγει να συμπληρωθούν με πρόνοια διοχέτευσης πόρων στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε με την εμπειρία, την κατάρτιση και τον εξοπλισμό μας στον σημερινό πρωταρχικό στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να ανασχεθούν οι εν δυνάμει καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η διασφάλιση της ζωής και της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών της χώρας είναι εθνικός στόχος αλλά και συλλογικό χρέος μας σε αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα μας δοκιμασία. Προς αυτή την κατεύθυνση σας καλούμε να εξετάσετε τρόπους αξιοποίησης εθνικών πόρων που θα επιτρέψουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, σας καλούμε να εξετάσετε μέτρα που αφορούν:

• Στον εφοδιασμό της χώρας µε ατομικά μέσα προφύλαξης των πολιτών, ιδιαίτερα μάλιστα του υγειονομικού προσωπικού που εκτίθεται περισσότερο από κάθε άλλον στον κίνδυνο μόλυνσης και στην καταστολή της κερδοσκοπίας. Είναι επείγουσα ανάγκη να ελεγχθεί µε αυστηρότητα η διακίνηση των μέσων προστασίας ώστε να εξασφαλισθεί ο σταθερός εφοδιασμός των Υγειονομικών Μονάδων, που σήμερα παρουσιάζουν ελλείψεις.

• Στην παράκαμψη των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων προμήθειας όλου του κρίσιμου εξοπλισμού διάσωσης των βαρέως πασχόντων, διάγνωσης των φορέων, προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης.

• Στην επιχορήγηση δομών με τις κατάλληλες προδιαγραφές (πανεπιστημιακών εργαστηρίων που ήδη λειτουργούν ή νέων δομών που θα δημιουργηθούν), με στόχο τη διάγνωση του Covid-19 σε ευρεία κλίμακα, πρωτίστως μάλιστα στους ανέργους, τους ανασφάλιστους και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αξιοποιώντας τον πολύτιμο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία μας.

• Στην ενίσχυση της αξιολόγησης των προγραμμάτων ελέγχου της ανοσίας σε όσους έχουν νοσήσει, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και την κοινωνική δράση. Το μέτρο αυτό αποτελεί την ασφαλέστερη και επιστημονικά ενδεδειγμένη διαδικασία σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης από τον περιορισμό στο σπίτι που θέτει σε κίνδυνο την ευημερία της χώρας και εκθέτει σε ανυπολόγιστες επισφάλειες μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

• Στην παροχή κινήτρων για την παραγωγή φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ και άλλων απαραίτητων αναλωσίμων υλικών και εξοπλισμού από ελληνικές εταιρείες, µε ιδιαίτερη έμφαση αφενός στην απασχόληση Ελλήνων επιστημόνων και αφετέρου την μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας σε απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό για τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Οι προτάσεις µας κύριε Πρωθυπουργέ στοχεύουν στην προστασία των πολιτών από την απειλή κατά της ζωής τους, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της εθνικής μας ιστορίας και παράλληλα στην στοιχειώδη ανακούφιση των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε την μέριμνα και την αποφασιστικότητα που επιτάσσει η στιγμή στηρίζοντας τα αιτήματά µας και επιτρέποντας στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, να υπηρετήσουν το χρέος τους και να υπερασπιστούν την ελληνική κοινωνία στις έκτακτες και δραματικές συνθήκες του συλλογικού μας αγώνα για επιβίωση και ευημερία.

Με εκτίμηση

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

www.ert.gr

ertweb