Παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Την ανάγκη να περιληφθούν στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την κρίση του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργο Χότζογλου, μετά τις σημερινές πρωινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

«Μάταια ανέμεναν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό την ανακοίνωση του νέου πακέτου κυβερνητικών μέτρων για την επούλωση των ζημιών που έχει επιφέρει η κατάρρευση της τουριστικής δραστηριότητας. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση αδιαφορεί και αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τους που αφορούν την επιβίωση τους, επιδεικνύοντας αναλγησία», αναφέρει η Κ. Νοτοπούλου στη δήλωσή της, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να αφήνει εκτός των ρυθμίσεων εργαζόμενους/ες που το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και αυτών που λήγει τον Απρίλιο του 2020, εργαζόμενους/ες που δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων και ως εκ τούτου έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα, εργαζόμενους/ες με συμβάσεις μιας ημέρας, καθώς και εργαζόμενους/ες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου».

Όπως σημειώνει «περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι/ες μένουν εκτός επιδοτήσεων και καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα για άγνωστο χρονικό ορίζοντα, καθώς ακόμα δεν είναι ορατό το χρονικό σημείο επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας και η δυναμική την οποία θα έχει».

«Παράλληλα, στις 31/3/2020 λήγει η κλαδική σύμβαση για χιλιάδες εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και το αρμόδιο υπουργείο κωφεύει προκλητικά», προσθέτει και καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα προκειμένου να περιληφθούν στο σύνολο των ευνοϊκών ρυθμίσεων όλοι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων, να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων και να δοθεί τουλάχιστον 3μηνη παράταση στην μετενέργεια της για τους εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αξία του τουριστικού μας προϊόντος βασίζεται στους εργαζόμενους, όπως κατά καιρούς ευαγγελίζεται, ας πράξει την ύστατη ώρα το αυτονόητο. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και επιβίωσης», καταλήγει η δήλωση της Κ. Νοτοπούλου.

Επιστολή ΠΟΕΕΤ προς τον Πρωθυπουργό

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπόνδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Αναλυτικά η επιστολή:

Προς Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού βιώνουμε όσο κανένας άλλος κλάδος την κρίση από τον κορονοϊό.
Αποδείξαμε στην πράξη την υπευθυνότητα μας παγώνοντας τις διαπραγματεύσεις με τους Ξενοδόχους για την υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας και παρατείναμε την ισχύουσα έως τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα τονίσαμε παντού πως η πανδημία δεν προσφέρεται για «συνδικαλισμό» περασμένης νοοτροπίας και πρακτικής.
Ίσως αυτή η θέση μας να παρεξηγήθηκε, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αλλιώς την επιμονή του Υπουργού Εργασίας να αποκλείει από την επιδότηση χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που έχει στηρίξει την οικονομία της χώρας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Εργαζόμενοι που το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και αυτών που λήγει τον Απρίλιο του 2020 καθώς δεν έχουμε σε όλη την επικράτεια της Χώρας 6μηνη τουριστική σεζόν.

Εργαζόμενοι που έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρατζήδες) και εργαζόμενοι που κάνουν δυο μεροκάματα την εβδομάδα κυρίως στον επισιτισμό.

Τέλος, τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου που καταφέραμε με την βοήθεια των κ.κ Θεοχάρη και Κόνσολα να λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα τους αφήνετε χωρίς εισόδημα.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, οι εργαζόμενοι που κάνουν γνωστή την Ελλάδα μας σε όλο τον πλανήτη δεν αξίζουν αυτή την δύσκολη στιγμή τέτοια συμπεριφορά.

Χαρακτηρίστηκα σας αναφέρουμε πως χάνονται ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ αυτή την στιγμή και δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο τους καθώς δεν υπάγονται σε καμία ρύθμιση.

Με δεδομένο πως δεν γνωρίζουμε ποτέ θα ξεκινήσει η σεζόν πρέπει αυτοί οι εργαζόμενοι να επιδοτηθούν.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος