Σφίγγει τον κλοιό του γύρω από την Ευρώπη ο SARS-Cov-2 (video)

Σφίγγει τον κλοιό του γύρω από την Ευρώπη ο SARS-Cov-2 (video)

ις 700.000 πλησιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τις 30.000 καθώς η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη με κυριότερες εστίες την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ιταλία δίνει καθημερινά μία άνιση μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Πάνω από 12.000 άνθρωποι όμως έχουν νικήσει τον κορονοϊό ρίχνοντας φως στη ζοφερή εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Στη Γαλλία, ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς και πρώην υπουργός, έχασε τη μάχη για τη ζωή από τη νόσο covid19. Στη Γερμανία, ο αρχικαγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε  χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστάσεις για ευλαβική τήρηση των μέτρων απομόνωσης,  μέσω επιστολής στέλνει σε  39 εκατ. νοικοκυριά ο Μπόρις Τζόνσον.

EPA/VALDEMAR DOVEIKO

Η Ιταλία περιμένει την αιχμή των κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες. Οι ειδικοί τονίζουν πως θα υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα της τάσης μόνο κοντά στο τέλος Απριλίου.

Μέτρα ύψους 4.3 δισ ευρώ άμεσης οικονομικής υποστήριξης για την προμήθεια τροφίμων για φτωχούς και άπορους ανακοίνωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, μόλις ένα 24ώρο ύστερα από το φάκελο των Μυστικών Υπηρεσιών που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κοινωνικές αναταράξεις στην χώρα, και ειδικά στο Νότο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας πάντως και ιταλική η κυβέρνηση ανακοινώνουν πως μελετάται η δυνατότητα να επεναλειτουργήσουν κάποιες υπηρεσίες ήδη από τις 19 Απριλίου (πχ φαρμακευτικές και τροφίμων) να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία, με τελευταία τα μπαρ, εστιατόρια, σινεμά και θέατρα. Σκληρά μέτρα και καραντίνα 2 εβδομάδων θα συνεχίσουν να ισχύουν για όποιον ταξιδεύει από το εξωτερικό.

Στη Γαλλία, ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς, πρώην υπουργός, έχασε τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Οι αεροδιακομιδές συνεχίζονται, νοσηλευτικό προσωπικό μεταβαίνει στις σημαντικότερες εστίες για να βοηθήσει. Οι Γάλλοι δίνουν ραντεβού κάθε βράδυ στα μπαλκόνια τους για λίγη διασκέδαση μεταξύ γειτόνων.

Έως τον Ιούνιο πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης για να αποφύγει η Βρετανία τις χειρότερες επιπτώσεις από τον κορονοϊό, μετά τον διπλασιασμό των θανάτων μολις σε τρεις ημέρες, προειδοποίησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος σύμβουλος της κυβέρνησης Νικ Φέργκιουσον.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που έλαβαν εντατική θεραπεία έχοντας νοσήσει από το Covid-19 είναι σχεδόν 50%, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναφέρεται στην εφημερίδα Guardian.

Χθες ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 1019 ενω καταγράφηκαν 17.089 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του NHS, προειδοποίησε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να είμαστε εφησυχασμένοι» μετά τη νέα μελέτη του Imperial College που εκτιμά ότι περίπου 5.700 άνθρωποι στη Βρετανία θα χάσουν τη ζωή τους, με βάση την τρέχουσα στρατηγική της μαζικής κοινωνικής απομάκρυνσης.

Όπως ανακοινώθηκε 10.000 αναπνευστήρες θα κατασκευαστούν από βρετανικές εταιρείες

Την ίδια ώρα, 90.000 εργατικό δυναμικό αναζητά η Βρετανία για τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν μεγάλες ελλείψεις τον επόμενο μήνα.

 

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα