Λήψη εξειδικευμένων μέτρων και για τους κτηνιάτρους ζητεί η Ζέττα Μακρή  

Λήψη εξειδικευμένων μέτρων και για τους κτηνιάτρους ζητεί η Ζέττα Μακρή  

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, στηρίζει τα εύλογα αιτήματα που θέτει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συνεπεία της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με κοινοβουλευτική της αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, δεδομένων των καθηκόντων τους, οι κτηνίατροι, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, εκτός από την κτηνιατρική πράξη που ασκούν, δύνανται να ασχολούνται με τη διάθεση κτηνιατρικών φαρμάκων, την πώληση ζωοτροφών και με κατ’οίκον επισκέψεις, καθώς και την κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ζώων συντροφιάς. Παρόλο που το τελευταίο διάστημα υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη αναφορά σε επαγγελματικούς κλάδους και ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση, λόγω του COVID -19, δυστυχώς, δεν υφίσταται καμία αναφορά στο κτηνιατρικό επάγγελμα.  Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο για να κρατηθεί βιώσιμο το επάγγελμα και να διασφαλίζεται, παράλληλα, η απρόσκοπτη συνέχιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των κτηνιατρείων, η επάρκεια των υπηρεσιών τους και των προϊόντων που συμβάλλουν στην πρόληψη, θεραπεία, ευζωία και σίτιση των ζώων, είναι τιτάνιες καθώς ο ΦΠΑ παροχής υπηρεσιών των κτηνιάτρων βρίσκεται στο 24% έναντι των ιατρών και των οδοντιάτρων που είναι στο 0%. Ακόμη, η πλειονότητα των ανθρωπίνων φαρμάκων βρίσκεται στον χαμηλό συντελεστή 6%, ενώ τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα φορολογούνται με 13% και 24%.

Για το λόγο αυτό, η ομοσπονδία αιτείται, πρωτίστως, επίλυση των προβλημάτων τροφοδοσίας με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για την προστασία των κτηνιάτρων αλλά και για τη μείωση διασποράς του κορωνοϊού όπως μάσκες (απλές χειρουργικές αλλά και FFP2), γάντια, αντισηπτικά επιφανειών και υγρά απολύμανσης εργαλείων. Επίσης, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μελών του συλλόγου είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, η αναστολή πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για όλη την περίοδο ισχύος της έκτακτης ανάγκης καθώς και η εξέταση της δυνατότητας επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών τόσο των ίδιων των κτηνιάτρων όσο και των εργαζομένων που απασχολούνται στα κτηνιατρεία θα αποτελούσε σημαντική αρωγή. Τέλος, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό εάν στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο Κτηνιατρικός κλάδος και ειδικότερα:

  • η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για όλη τη διάρκεια της κρίσης καθώς και για ένα τρίμηνο επιπλέον,
  • η αναστολή καταβολής προκαταβολής φόρου για τη φορολογική χρήση 2019,
  • ο υπολογισμός τεκμηρίων διαβίωσης κατά δωδέκατα και αναλογική αφαίρεση για όσους μήνες διαρκεί η κρίση,
  • η αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης των τραπεζικών χρεώσεων για τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω e-banking, καθώς και των προμηθειών που προκύπτουν από τη χρήση των POS και των ενοικίων των συσκευών αυτών, και τέλος
  • η υπαγωγή όλων των κτηνιατρικών φαρμάκων και ζωοτροφών, έστω και προσωρινά, στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Σκοπός της ενέργειας της κ. Μακρή είναι να ληφθεί εξειδικευμένη δέσμη μέτρων όχι μόνο για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και για εκείνους τους επιστημονικούς κλάδους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

www.ert.gr

ertweb