Εuropol: Αύξηση των φαινομένων εξαπάτησης εν μέσω κρίσης (video)

Εuropol: Αύξηση των φαινομένων εξαπάτησης εν μέσω κρίσης (video)

Κυβερνοεπιθέσεις, τηλεφωνικές απάτες, παράνομη εμπορία φαρμάκων και κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, παιδοφιλίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι τα συχνότερα ποινικά αδικήματα που καταγράφονται για την περίοδο του κρίσης του κορoνoϊού στην νέα έκθεση που δημοσίευσε η Europol αλλά και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΠΟΥ.

Έτσι διαπιστώνεται ανησυχητική αύξηση παράνομης εμπορίας μη επιτρεπόμενων αντιικών φαρμάκων και αντιελονοσιακής χλωροκίνης, καθώς και βιταμίνης C.

Εκτιμάται ότι αυτό το διάστημα ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων, εταιριών και ατόμων είναι σημαντικός και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού διακινείται κακόβουλο λογισμικό.

Ραγδαία αύξηση για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται από την Europol να σημειωθεί και στις τηλεφωνικές απάτες, στις οποίες οι απατεώνες εκμεταλλευόμενοι τις αγωνίες και τους φόβους των πολιτών αποσπούν χρήματα με πρόσχημα την μόλυνση από τον κορωναιό συγγενικών προσώπων, διακινούν τηλεφωνικές προσφορές σε προϊόντα υψηλής ζήτησης και δέχονται παραγγελίες χωρίς αντίκρισμα, ενώ παρουσιάζονται τηλεφωνικά και διαδικτυακά ακόμη και ως εταιρείες απολυμάνσεων αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Europol έχουν αυξηθεί τα κρούσματα πλαστοπροσωπίας, όπου οι εγκληματίες παρουσιάζονται ως αστυνομικοί, πυροσβέστες, διασώστες ή εκπρόσωποι δημοσίων υγειονομικών αρχών εισπράττοντας πρόστιμα για δήθεν παραβάσεις όπως συνέβη στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ αυξημένο κίνδυνο διαρρήξεων και ληστειών διατρέχουν εμπορικές και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Εν τω μεταξύ ο ΠΟΥ με χθεσινή του ανακοίνωση κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, βίας κατά των παιδιών και βιασμών εν μέσω καραντίνας τάση που επιβεβαιώνεται ήδη στο ΗΒ, την Γερμανία, την Γαλλία και την Σουηδία.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Στρασβουργο Κ. Δαβάνης

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα