ΕΡΤ3 – ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ: Τσοτύλι Κοζάνης (trailer)

ΕΡΤ3 – ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ:  Τσοτύλι Κοζάνης (trailer)

 ΚΥΡΙΑΚΗ 05/04/2020, στις 15:00 

«Κυριακή στο Χωριό»

Η «Κυριακή στο Χωριό», ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας μας για να μας μεταφέρει τον παλμό της νεολαίας, των αγροτών, των συνεταιρισμών, των συλλόγων, των νέων επιχειρηματιών, όλων δηλαδή αυτών που ζουν στην περιφέρεια, δημιουργούν και στηρίζουν τον τόπο τους, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Μια περιπλάνηση όλων των αισθήσεων, μια βόλτα σε άγνωστες γωνιές του τόπου μας. Μια «πραγματική» Κυριακή, γιορτή.
Επιστροφή στους ανθρώπους της περιφέρειας, στα ήθη και έθιμα, στη ζωή της υπαίθρου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Επεισόδιο 8ο: Τσοτύλι Κοζάνης

Ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα μέρη – στολίδια της ελληνικής γης θα επισκεφτούμε σήμερα.
Κοτύλιον, Τσοτύλιον που σημαίνει το κοίλο, όπως και να το πει κανείς , το Τσοτύλι κουρνιασμένο στις οροσειρές Σινιάτσικο – Μπούρινο και Βόιου -Σμόλικα, ξεδιπλώνει τις γνήσιες μακεδονίτικες ομορφιές του προς κάθε μεριά. Πανέμορφο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, άλλοτε πνιγμένο στο πράσινο κι άλλοτε παραδομένο στην αγκαλιά του χιονιού, στέκει αιώνες τώρα ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά του νομού Κοζάνης.
Τόπος ιστορικός με αντιστασιακή δράση κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Η έντονη παρουσία του ΕΑΜ, οδηγεί τους Ιταλούς να τιμωρήσουν το χωριό.
Πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας από το 1873 με τη λειτουργία του Ιστορικού Oικοτροφείου – Γυμνασίου την ονομαζόμενη Τσοτύλειο Σχολή, την οποία και θα επισκεφτούμε.

Το επεισόδιο της εκπομπής αναρτάται την ημέρα της προβολής του στη διεύθυνση

Ρεπορτάζ: Φανή Αρβανιτίδου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS

Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα

 Δείτε το trailer 

www.ert.gr

Λέλα Παπαγεωργίου