Τις περιοχές σε καραντίνα στη Β. Ελλάδα επισκέπτεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας (live)

Τις περιοχές σε καραντίνα στη Β. Ελλάδα επισκέπτεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας (live)

Σε 32 ανέρχονται οι νεκροί και σε 1.061 τα κρούσματα στη χώρα μας από τον κορωνοϊό. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 95 κρούσματα, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται  διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα στη βόρεια Ελλάδα επισκέπτεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο αρμόδιος γενικός γραμματέα Βασίλειος Παπαγεωργίου προκειμένου να έχουν επαφές με τους τοπικούς φορείς.

Με ελικόπτερο της πυροσβεστικής έφθασαν το πρωί στη Νεάπολη Κοζάνης, όπου αυτήν την ώρα έχουν συνάντηση με το δήμαρχο της περιοχής και τον Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, στο Βόϊο Κοζάνης είναι τα πρώτα δύο χωριά που τέθηκαν σε αυστηρή καραντίνα, η οποία παρατάθηκε χθες μέχρι τις 6 Απριλίου, καθώς από τα 4 από 19 κατοίκους που εξετάστηκαν πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν θετικοί.

Στην Ξάνθη, και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σήμερα μεταβαίνει ειδικό κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και 4 συνεργεία του ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Εχίνου βρίσκεται επίσης σε αυστηρή καραντίνα.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Και στην Καστοριά η ανησυχία είναι μεγάλη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως 36 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 5 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα 41 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της νόσου.

Οι τρεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας της Καστοριάς αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημά τους να μετατραπεί το Νοσοκομείο Καστοριάς σε Νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών κορονοϊού και οι υπόλοιπες κλινικές να λειτουργήσουν σε άλλους υγειονομικούς χώρους της περιοχής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως για τη στήριξη του διασφαλίστηκε η δυνατότητα διακομιδής στα όμορα νοσοκομεία, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας καθώς και στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όλων των περιστατικών. Επίσης στην Καστοριά βρίσκεται 7μελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ από σήμερα συνδράμει τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ειδική ομάδα διαχείρισης της Πολιτικής Προστασίας.

Στη Λέσβο επιβεβαιώθηκε χθες το 4ο κρούσμα. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη η οποία εικάζεται ότι μολύνθηκε από συγγενικό της άτομο που δουλεύει σε Κέντρο Υγείας και το οποίο εξετάζεται πλέον για κορονοϊό.

Πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας χθες εκτίμησε ότι «Είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη απόλυτης τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί. Ο κ.Τσιόδρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση της ψυχικής υγείας, συνιστώντας να περιορίσουμε τη συνεχόμενη έκθεση σε ειδήσεις και να επικοινωνούμε με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, λέγοντας χαρακτηριστικά «άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο μοναξιά».

Εξάλλου, ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες τη διακοπή των επιβατικών πτήσεων από και προς την Ολλανδία, και των πτήσεων από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα. Τόνισε ακόμη, ότι θα επαναπατρίζονται μόνο όσοι έχουν ανάγκη και όχι αδιακρίτως, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία.

Σήμερα το πρωί επιστρέφουν στην Αθήνα με ειδική πτήση Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια της Βρετανίας. Επίσης, σε ξενοδοχεία της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού, φιλοξενούνται σε περιορισμό οι φοιτητές που έφτασαν από την Τουρκία. Όλοι τους θα υποβληθούν σε τεστ και θα μείνουν σε καραντίνα για 2 εβδομάδες.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση