Άλλα πέντε θύματα του covid19-Ν. Χαρδαλιάς: «Η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη» (live-video)

Άλλα πέντε θύματα του covid19-Ν. Χαρδαλιάς: «Η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη» (live-video)

Πέντε άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην Ελλάδα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον τραγικό κατάλογο στους 37. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται συνολικά 69 ασθενείς. Την παράταση της καραντίνας για άλλη μια εβδομάδα για τις περιοχές της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς για προληπτικούς λόγους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μαζί με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Βασίλειο Παπαγεωργίου, επισκέπτονται σήμερα περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να έχουν επαφές με τους τοπικούς φορείς. «Βρισκόμαστε σε ένα Γολγοθά και είμαστε ακόμη στη αρχή. Έχουμε να διαβούμε ένα βουνό και όλοι οι Έλληνες πρέπει να τον διαβούν χέρι-χέρι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς μετά από ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Βοΐου.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς η Πολιτεία παλεύει από «την πρώτη στιγμή με αποφασιστικότητα με σοβαρότητα» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και «η μάχη θα κριθεί στην ατομική υπευθυνότητα που θα πρέπει έχουν όλοι οι Έλληνες».

Σε σχέση με την παράταση της καραντίνας στα δύο χωριά σημείωσε ότι “δεν υπάρχει κάτι που μας απασχολεί αλλά λαμβάνουμε υπόψη τα γενικότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής”. “Μένουμε στο σπίτι, για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω” είπε, τονίζοντας πως πρόκειται για πάνδημο αίτημα. “Δεν πρέπει να πρέπει ούτε λεπτό να κάνουμε πίσω από αυτήν την εθνική και πατριωτική προσπάθεια” τόνισε.

“Είναι πολύ δυνατό το μήνυμα ειδικά από αυτές τις περιοχές”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους κατοίκους και το υγειονομικό προσωπικό.

Με ελικόπτερο της πυροσβεστικής έφθασαν το πρωί στη Νεάπολη Κοζάνης, όπου είχαν συνάντηση με το δήμαρχο της περιοχής και τον Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, στο Βόϊο Κοζάνης είναι τα πρώτα δύο χωριά που τέθηκαν σε αυστηρή καραντίνα, η οποία παρατάθηκε χθες μέχρι τις 6 Απριλίου, καθώς από τα 4 από 19 κατοίκους που εξετάστηκαν πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν θετικοί.

Στην Ξάνθη, και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σήμερα έχει μεταβεί ειδικό κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και 4 συνεργεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν τεστ ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος φορέας του κορονοϊού ανάμεσα στους φοιτητές  που επέστρεψαν από την Τουρκία, και έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχεία της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού. Όλοι τους θα μείνουν σε καραντίνα για 2 εβδομάδες. Χθες επαναπατρίστηκαν επιπλέον 60 φοιτητές κι ένα βρέφος, μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 150.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Εχίνου βρίσκεται επίσης σε αυστηρή καραντίνα.

Και στην Καστοριά η ανησυχία είναι μεγάλη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως 36 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 5 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα 41 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της νόσου.

Οι τρεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας της Καστοριάς αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημά τους να μετατραπεί το Νοσοκομείο Καστοριάς σε Νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών κορονοϊού και οι υπόλοιπες κλινικές να λειτουργήσουν σε άλλους υγειονομικούς χώρους της περιοχής.

Σε ερώτηση για την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς είπε έχει ότι το νοσοκομείο ενισχυθεί, ενώ τις επόμενες μέρες θα ετοιμαστεί και διαγνωστικό εργαστήριο για ταχύτερη διεξαγωγή των εξετάσεων. “Τα επόμενα 24ωρα εάν χρειαστεί να πάρουμε κάποιες αποφάσεις θα τις λάβουμε. Υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού. Είναι κοινή η αγωνία μας”, είπε.

Μοναχός του Αγίου Όρους νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

Μοναχός του Αγίου Όρους νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πρώτα κρούσματα σε Κέρκυρα και Κορινθία

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και στην Κέρκυρα. Πρόκειται για 62χρονο Έλληνα που επέστρεψε από το Βέλγιο στις 17 Μαρτίου με τη σύζυγό του με αεροπλάνο και νοσηλευόταν από την Πέμπτη σε καραντίνα στο Νοσοκομείο με αναπνευστική δυσφορία. Γίνεται ιχνηλάητηση των πεαφών του. Η σύζυγός του είναι σε κατ’ οίκον καραντίνα στο σπίτι τους σε χωριό της Κέρκυρας.

Γεγονός και για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού. Πρόκειται για μία περίπτωση νεαρού άνδρα ο οποίος ήρθε πρόσφατα απ’ το Λονδίνο. Έχει ακολουθηθεί όλη η διαδικασία του πρωτοκόλλου. Υπάρχει παρακολούθηση όσων ενεπλάκησαν με το περιστατικό και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και καραντίνας, όπως προστάζει ο ΕΟΔΥ.

Λέσβος: Έκλεισαν τα Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου και Καλλονής για απολύμανση. Υπό διερεύνηση ύποπτο κρούσμα

Στη Λέσβο επιβεβαιώθηκε χθες το 4ο κρούσμα. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη, που νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και η οποία εικάζεται ότι μολύνθηκε από συγγενικό της άτομο που δουλεύει σε Κέντρο Υγείας, που εξετάζεται πλέον για κορονοϊό. Έκλεισαν από χθες το βράδυ, προκειμένου να απολυμανθούν, τα Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου και Καλλονής Λέσβου.

Πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας χθες εκτίμησε ότι «Είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη απόλυτης τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί. Ο κ.Τσιόδρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση της ψυχικής υγείας, συνιστώντας να περιορίσουμε τη συνεχόμενη έκθεση σε ειδήσεις και να επικοινωνούμε με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, λέγοντας χαρακτηριστικά «άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο μοναξιά».

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την πορεία της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας. «Βρισκόμαστε εντός αυτής της καμπύλης που σημαίνει ότι ναι μεν επεκτείνεται η νόσος, αλλά αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανταποκρίνονται οι γιατροί μας, να ανταποκρίνεται το κράτος» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως εξήγησε «έχουμε ένα μήνα μπροστά μας, τον Απρίλιο, τον οποίο θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο. Γιατί τώρα είναι η ώρα που θα δούμε πώς θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα» και συμπλήρωσε πως «‪στις 15 Απριλίου‬ – ξεκινώντας αν θυμάστε από την ιχνηλάτηση, την οργάνωση των νοσοκομείων και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα πρώτα περιστατικά μέχρι τα πρώτα μέτρα του κλεισίματος των σχολείων, το ολικό κλείσιμο των σχολείων και μετά τα μέτρα της καραντίνας- θα δούμε πώς αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει και θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα ακολουθήσει».

Εξάλλου, ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες τη διακοπή των επιβατικών πτήσεων από και προς την Ολλανδία, και των πτήσεων από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα. Τόνισε ακόμη, ότι θα επαναπατρίζονται μόνο όσοι έχουν ανάγκη και όχι αδιακρίτως, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία.

Σήμερα επέστρεψαν στην Αθήνα με ειδική πτήση Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια της Βρετανίας.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-Ανταποκρίσεις Σ. Πατραμάνη, Μ. Νασιάδης, Αντ. Καρανδεινός, Μ. Νικολάου, Φρ. Βαρβαρα, Λ. Σκιαδόπουλος, Π. Μπρούσαλη, Μ. Τζινέλη

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση