Στη χορήγηση των 800 ευρώ στους επιστήμονες προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Στη χορήγηση των 800 ευρώ στους επιστήμονες προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Κύκλο επαφών με το οικονομικό επιτελείο πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των τηλεδιασκέψεων του κ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο θα συνεχιστεί και την Κυριακή, με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει τους επιστήμονες, όπως για παράδειγμα τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους οικονομολόγους, στο επίδομα των 800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε την Παρασκευή, οι επιστήμονες δικαιούνται 600 ευρώ σε δύο δόσεις, μέσω voucher επιμόρφωσης μέσω του ΕΣΠΑ, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από τους επιστημονικούς κλάδους και από την αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, έκανε λόγο για εμπαιγμό σχετικά με το επίδομα των 600 ευρώ των δικηγόρων.

«Η κυβέρνηση να αφήσει τις διαρροές κύκλων του Μαξίμου για ένταξη των επιστημόνων στο έκτακτο επίδομα και να προχωρήσει άμεσα σε αναδίπλωση, όπως την κάλεσαν οι επιστημονικοί κλάδοι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε απόψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει πίσω το εξευτελιστικό μέτρο των εκπαιδευτικών κουπονιών για τους επιστήμονες και να τους εντάξει πλήρως στο – έστω και ανεπαρκές – έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ», σχολιάζοντας επιπλέον πως «μιας και έκανε την αρχή με τις αναδιπλώσεις, να πάρει πίσω και την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού 50% για όλους τους εργαζόμενους που έφερε με θράσος στην ΠΝΠ ο κ. Βρούτσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «χρειάζονται γενναία και οριζόντια μέτρα στήριξης και ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όχι μέτρα που θα σπάσουν τα κοντέρ της ύφεσης και της ανεργίας».

Η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών – Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καλώντας την κυβέρνηση να εντάξει τους δικηγόρους στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

«Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική δεν είναι ώρα για έριδες με βάση ιδεοληψίες και προκαταλήψεις όπως δεν είναι ώρα για πελατειακές διευθετήσεις και «εξυπηρετήσεις». Είναι καιρός για άμεσες πρακτικές λύσεις. Φαινόμενα κατασπατάλησης πόρων και κακοδιαχείρισης δεν είναι αποδεκτά» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

«Η εξαίρεση αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων ακόμη κι από αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ είναι τελείως άδικη κι αδικαιολόγητη, όταν κι αυτοί πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου. Το ΚΚΕ διεκδικεί και γι’ αυτό το τμήμα των αυτοαπασχολουμένων ουσιαστικά μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων οικονομική επιδότηση, αύξηση του αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο» τονίζει το ΚΚΕ.

«Οι αντοχές της χώρας δοκιμάζονται και η κυβέρνηση, απλά επιδίδεται στο αγαπημένο της «επικοινωνιακό σπορ», σχολίασε ο Κ. Βελόπουλος.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Δ. Γκάτσιος

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα