Κοροναϊός : Νέα μέτρα – ανάσα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τον κοροναϊό επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής η οικονομική ενίσχυση προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις λόγω της επέλασης του κοροναϊού αγγίζει μέχρι στιγμής τα 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον ΑΝΤ1, τον Απρίλιο θα συμπεριληφθούν επιπλέον επαγγελματικοί κλάδοι στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «έως το βράδυ της Παρασκευής, 212.059 επιχειρήσεις με 321.860 εργαζόμενους, είχαν υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για στήριξη και συμμετοχή στα προγράμματα με τα μέτρα, και αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μια ανάσχεση των απολύσεων. Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Το θέμα είναι η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε όταν περάσει αυτή η κρίση να γίνει μια επανεκκίνηση με βάση την πορεία που είχαμε ως οικονομία τους πρώτους μήνες του 2020», τονίζοντας ότι η οικονομία επιστρέφει σε ύφεση.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο, με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα. Η εικόνα στην οικονομία είναι κάθε ημέρα και χειρότερη. Περιμένουμε να δούμε, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών για τα μέτρα, πώς θα κινηθεί η οικονομία τον Απρίλιο και πως τον Μάιο. Πολύ περισσότερο όταν ακούγεται ότι θα υπάρχει και νέο κύμα στο τέλος του χρόνου, ένα υπεύθυνο υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του», ανέφερε.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα διευρύνει την λίστα με τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης.

Οι εργαζόμενοι των εταιριών που θα μπουν στην λίστα θα πάρουν το επίδομα 800 ευρώ.

Το σχέδιο για νέα μέτρα

Πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους έως και 12 δισ. ευρώ, καθώς και νέα μέτρα έως 3 δισ. ευρώ για εργοδότες και εργαζομένους ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα με επενδυτές αποκάλυψε ότι μετά τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα, ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 2-3 δισ. ευρώ για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου για τους εργοδότες και εργαζομένους, ενώ για τις επιχειρήσεις τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα ανακοινωθεί σχέδιο για την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων υπό τη μορφή επιχορηγήσεων ή/και δανείων, ύψους 6 έως 12 δισ. ευρώ και θα αφορά «ισόποσα» τις ΜμΕ και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιπλέον,η κυβέρνηση εργάζεται για ένα σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου που καταβάλλουν οι εταιρείες σε τράπεζες για δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι το τέλος του 2019.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των επιχειρήσεων είναι τα εξής:

– Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

– Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Συγκεκριμένα:

α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

– Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

– Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

– Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.

– Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

– Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

– Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

– Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

Διευκολύνσεις για τις επιταγές

Την αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι άΑνω των 100 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ρευστότητα που ανακυκλώνεται κάθε χρόνο μέσω επιταγών στο συναλλακτικό σύστημα από τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αδυναμία εξόφλησής τους.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση