Κατέληξε 89 χρονος στην Καστοριά -Στα 966 τα κρούσματα (live+video)

Κατέληξε 89 χρονος στην Καστοριά -Στα 966 τα κρούσματα (live+video)

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σήμερα στους 29, καθώς τα ξημερώματα κατέληξε 89χρονος με υποκείμενο νόσημα, στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Παρουσίασε επιπλοκή που είχε να κάνει με τα νεφρά, ενώ δεν ανήκε στους ασθενείς για αιμοκάθαρση. Είναι ο πέμπτος από τα 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα που χάνει τη ζωή του, ενώ στο νοσοκομείο της Καστοριάς νοσηλεύονται 14 άτομα, μεταξύ αυτών υπερήλικη σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Οι ανησυχίες, εκφράζονται και σε επιστολή τριών δημάρχων που ζητούν το νοσοκομείο να διατεθεί αποκλειστικά στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, ενώ αναμένεται για δεύτερη φορά κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 966, εκ των οποίων τα 74 επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Η τροχιά των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενη, αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό, τόνισαν χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Το μέλλον εξαρτάται απ` όλους μας, κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την κοινή μας προσπάθεια, υπογράμμισαν οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς.

Την παράταση της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων και μετά τις 6 Απριλίου, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open.

Η πορεία της επιδημίας στην χώρα

Εξήντα έξι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, από τους οποίους οι 65 είναι διασωληνωμένοι. Το 86% είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Η μέση ηλικία των θανότων ήταν τα 73 έτη. Πενήντα δύο συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.

Σε καθεστώς καραντίνας 14 ημερών ζει από το απόγευμα της Τετάρτης η κοινότητα Εχίνου, στην ορεινή Ξάνθη. Αστυνομικοί ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο στο χωριό. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι και στα γειτονικά χωριά, μετά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε στο ξενοδοχείο «Stanley» στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να πάρει δείγμα από τους 32 συμπατριώτες μας που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και επέστρεψαν με ειδική πτήση της Aegean.

Στο ίδιο ξενοδοχείο παραμένουν άλλοι 20 ταξιδιώτες από την Ισπανία που βρέθηκαν θετικοί στον ιό και επιπλέον 54 που βρέθηκαν αρνητικοί αλλά προτίμησαν να μείνουν προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τα συγγενικά τους πρόσωπα κατά την επιστροφή τους στα σπίτια τους.

Χθες, ένας 64χρονος που νοσηλευόταν εδώ και μέρες στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης κατέληξε. Πρόκειται για τον γιο του 90χρονου από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης, το χωριό που μαζί με τη Δραγασιά είναι σε καραντίνα από τις 17 Μαρτίου. Την ίδια ώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ένας 41χρονος που νοσηλεύεται σε κλινική του με υποκείμενο νόσημα διαγνώστηκε με κορονοϊό και μεταφέρθηκε στις ειδικές μονάδες, ενώ ιχνηλατούνται όλες οι επαφές του.

Στη Ρόδο, ένα βρέφος 7,5 μηνών βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό ύστερα από εξετάσεις που έγιναν κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Ρόδου. Είναι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που διαπιστώνεται στο νησί.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου δέκα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν αναφερθεί στους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας.

Στην Κοζάνη, τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα. Στην Καστοριά τρεις άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα 36. Τρεις υπάλληλοι του κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη

www.ert.gr

Σοφία Χούντα