Επιχείρηση «Αλληλεγγύη»- Άρχισαν οι κλινικές δοκιμές κατά του κορονοϊού (video)

Επιχείρηση «Αλληλεγγύη»- Άρχισαν οι κλινικές δοκιμές κατά του κορονοϊού (video)

Ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα σε ασθενείς σε νοσοκομείο του Όσλο στην Νορβηγία και στην συνέχεια στην Μαδρίτη στην Ισπανία, οι πρώτες κλινικές δοκιμές διαφορετικών φαρμάκων ή συνδυασμών φαρμάκων που θα ελεγχθούν ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους κατά του κορονοϊού στο πλαίσιο του εγχειρήματος στο οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε την ονομασία «Αλληλεγγύη».

Στο φαρμακευτικό οπλοστάσιο των ιατρών βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων 4 φάρμακα όπως το remdesevir, ritonavir, lopinavir, chlorosil, και επιπλέον το pliti depsin και το novaferon.

Πρόκειται για μια ιστορική δοκιμή φαρμάκων, που όπως τόνισε ο ΠΟΥ, θα μειώσει δραματικά το χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία επαρκών αποδεικτικών ιατρικών δεδομένων στην μάχη εύρεσης της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν πάνω από 45 χώρες, ενώ αρκετές ακόμη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή.

Στις δοκιμές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιατρικά ιδρύματα από την Αργεντινή, το Ιράν και τη Νότια Αφρική, ενώ μια επιτροπή παρακολούθησης θα επανεξετάζει τακτικά τα ενδιάμεσα και τελικά αποτελέσματα των παραμέτρων της μελέτης στην οποία θα είναι επίσης δυνατή η προσθήκη περισσότερων ιατρικών εργαλείων και ενδέχεται να δοκιμάζονται και άλλες πρόσθετες θεραπείες.

Έκκληση συμμετοχής σε όλες τις χώρες της υφηλίου απηύθυνε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο νορβηγός υπουργός υγείας.

Επιπλέον ο ΠΟΥ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την χρήση φαρμάκων που δεν λειτουργούν αποδεδειγμένα κατά του COVID 19.

Προέτρεψε τέλος την ιατρική κοινότητα να μην χρησιμοποιεί τον όρο «ασυπτωματικός» ασθενής αλλά «προσυμπτωματικός», ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση και καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού.

Ανταπόκριση:Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση