Ελεγχόμενη η τροχιά της λοίμωξης-32 ο νέος αριθμός θυμάτων-95 τα νέα κρούσματα-1061 συνολικά

Ελεγχόμενη η τροχιά της λοίμωξης-32 ο νέος αριθμός θυμάτων-95 τα νέα κρούσματα-1061 συνολικά

Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο εξέλιξης της επιδημίας, είπε ο Σωτήρης Τσιόρδας. Σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα, υπάρχει μια σταθερή τροχιά χωρίς εκπλήξεις, μέχρι τώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας. Ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού ανέβηκε σε 32. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο 28 Μαρτίου 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 966. Τα συνολικά κρούσματα  είναι 1061, ενώ 69 ασθενείς – με μ.ο ηλικίας τα 66 έτη- νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτ. Τσιόδρας, μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 14.300 τεστ για κορονοϊό, ενώ το μέσο διάστημα παραμονής όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων από τις 3 τη νύχτα έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία, και σημείωσε ότι επιστροφές γίνονται  μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους. Δεν  κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας, εκείνοι που θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη, πρόσθεσε.
Και οι 2 επανέλαβαν την ανάγκη απόλυτης τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το 85% περνάει τον ιό με ήπια συμπτώματα, το 10% με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα που απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ανακοινώθηκε επίσης η καραντίνα της κοινότητας Εχίνου Θράκης, που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή. 

«Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα γιατί η καμπύλη δεν έχει σημειώσει έκρηξη» είπε ο κ. Τσιόρδας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κερδίζουμε χρόνο». Ανέφερε ότι περιμένει να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εκτίμησε ότι ο αριθμός των νοσούντων στην Ελλάδα θα φθάσει τις 8-10.000. 

Ο κ. Τσιόρδας τόνισε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και απαιτείται τεράστια εθνική προσπάθεια για την επιβράδυνση της επιδημίας. Αισιόδοξο νέο, πως για δύο μέρες παρατηρείται μείωση των θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία, ενώ στην Κίνα αρχίζουν να αίρονται τα μέτρα περιορισμού. Ζήτησε επαγρύπνηση γιατί μπορεί να υπάρξει «αναζοπύρωση» κρουσμάτων όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.

Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη, είπε ο κ. Τσιόδρας και επέστησε την προσοχή στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου για την ανάγκη της αυστηρής καραντίνας.

Κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν και φυσικά η επιστροφή στην πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του.

Σχετικά με τα τεστ, σε αυτήν τη φάση επιδημίας στη χώρας μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορύν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ενώ ένα αρνητικό τεστ στη οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά.

Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε αν δεν εφαρμόζαμε καθόλου μέτρα. Τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση αλλά όχι σε διακοπή της μετάδοσης και σε υπερφόρτωση συστήματος υγείας μιας χώρας. Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατομμύρια ζωές.

Σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το ΗΒ, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και ένα 5% των ανθρώπων περίπου νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική και διασωλήνωση.

Σήμερα, πέραν της ηλικίας 101 ετών Ιταλού που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίππης του 1919 και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από αρκετές μέρες πάλης με τον ιό, πήρε εξιτήριο και η πρώτη μητέρα μαζί με το μωρό της από το Αττικό Νοσοκομείο.

Ν. Χαρδαλιάς: Κανείς εφησυχασμός

Η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό, με ένδειξη διαταραχές στην όσφρηση και την γεύση.

Ο ίδιος προέβη σε διευκρίνιση σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού. Για την περίπτωση που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτισή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί τις οδηγίες, ζήτησε να συνταχθούμε όλοι απέναντι στον αόρατο εχθρό και να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στους μαχητές της πρώτης γραμμής μένοντας σπίτι μας.

Η ιστοσελίδα forma.gov.gr περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις για όσο διαρκούν τα μέτρα. Διαμήνυσε ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Τόνισε πως επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των πτήσεων από ορισμένους προορισμούς, καθώς όπως αποδείχθηκε, 21 από τα 45 νέα κρούσματα, ανιχνεύτηκαν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που προέρχονταν από την Ισπανία. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτοί οι άνθρωποι συνέχιζαν να κυκλοφορούν ανάμεσα στις οικογένειές τους και τον γενικό πληθυσμό» ειπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Για τα μέτρα περιορισμού κίνησης διευκρίνισε πως η Φόρμα Τύπου Α θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα του εργοδότη, αλλιώς θα θεωρείται άκυρη. Επίσης όσοι παραδίδουν κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του εργοδότη που θα περιλαμβάνει και το ωράριο εργασίας τους και τις δ/νσεις των πολυκατοικιών τις οποίες θα επισκεφθούν. Κλειστά θα παραμείνουν αυτή την Κυριακή 29 Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ, ενώ το εργάσιμο ωράριό τους θα είναι Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-21:00 και Σάββατο 07:00-20:00.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι εξαιρέσεις, τα έγγραφα, τα πρόστιμα-Μητσοτάκης: Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής (video)

Την επιβολή απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας από τη περασμένη Δευτέρα το πρωί στις 6 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες.

Την εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς τον τρόπο που θα διασφαλίζεται η υλοποίηση τους παρουσίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τα μέτρα αλλά και να λάβουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για την μετακίνησή τους στον ιστότοπο forma.gov.gr. Επίσης δίνεται και ο πενταψήφιος αριθμός –13033– όπου θα μπορούν να αποστέλλουν δωρεάν μήνυμα-sms- γράφοντας το όνομα και τη διεύθυνση τους και αφού επιλέξουν από το 1 ως το 6 το λόγο μετακίνησής τους.

Τα μέτρα περιορισμένης κυκλοφορίας-Οι εξαιρέσεις-Έντυπα μετακίνησης στο forma.gov.gr και sms στο 13033 (video)

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς. #COVID19greece

Ξεκίνησε η παραγωγή χλωροκίνης – φαρμάκου για τον κορονοϊό – στην Ελλάδα, σε ποσότητες που είναι ικανές για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας ανακοίνωσε στην ΕΡΤ, ο  πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

Έκλεισαν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κέντρα αισθητικής, εκπτωτικά χωριά, κουρεία, κομμωτήρια, μασάζ, χιονοδρομικά κέντρα, οργανωμένες παραλίες., μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα σούπερ μαρκετ και τα φαρμακεία. Αναστέλλεται η λειτουργία για ένα δεκαπενθήμερο, δικαστηρίων, παιδότοπων, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης. Επίσης δήλωσε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνονται αυτή την περίοδο. Χαρακτήρισε τα νοσοκομεία «εμπροσθοφυλακή» στη μάχη αυτή και τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το προσωπικό τους για να μην μεταφέρει τον κορονοϊό και σε άλλους ασθενείς.

Αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135, και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού, αποφάσισε την τροποποίηση λειτουργίας των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν από Δευτέρα ως Παρασκευή από 07:30  ως τις 15:00, μόνο με ραντεβού. Η ηλεκτρονική πύλη του υπ. Εσωτερικών παρέχει περισσότερα από 100 πιστοποιητικά μέσω διαδικτύου.

Ευπαθείς ομάδες

-Ασθενείς άνω των 70
-Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα
-Ασθενείς με αναπνευστικές επιπλοκές
-Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
-Ασθενείς με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση