Ψώνια στο σούπερ μάρκετ: Σχολαστικός καθαρισμός πριν μπουν στα ντουλάπια μας (video)

Ψώνια στο σούπερ μάρκετ: Σχολαστικός καθαρισμός πριν μπουν στα ντουλάπια μας (video)

Από τις συσκευασίες των προϊόντων των σούπερ μάρκετ υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό στο σπίτι μας; Στην ανησυχία αυτή απαντά ο ΕΦΕΤ. Μέχρι σήμερα τίποτα δεν δείχνει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων.

Η διαδικασία του καθαρισμού μπορεί να είναι χρονοβόρα αλλά μας προστατεύει από τον ιό που τυχόν βρίσκεται πάνω στις επιφάνειες.
«Να ησυχάσει ο κόσμος τα μέχρι τώρα στοιχεία που είναι πολλά πια πρόκειται για λοίμωξη η οποία μέσω του πεπτικού δεν μεταφέρεται στον οργανισμό. Μεταφέρεται από τη μύτη την εισπνοή και με τα σταγονίδια», επεσήμανε ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος ΕΦΕΤ.

«Ναι», λέει ο ΕΦΕΤ και σε κατανάλωση λαχανικών και κατεψυγμένων προϊόντων. Το μυστικό παραμένει το ίδιο, καλό πλύσιμο των τροφίμων και βεβαίως σωστό μαγείρεμα. Έτσι τα μικρόβια δεν μεταφέρονται στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει πάνω στις επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο ατσάλι μέχρι και 3 ημέρες. Για αυτό, θα πρέπει τις συσκευασίες των προϊόντων που προμηθευόμαστε από τα σούπερ μάρκετ να τα καθαρίζουμε σχολαστικά πριν τα τοποθετήσουμε στα ντουλάπια μας.

Την ίδια ώρα, έγινε viral το βίντεο ενός Αμερικανού γιατρού που δείχνεις πως πρέπει να απολυμάνεις τα ψώνια σου από το σούπερ μάρκετ. Έχει ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Ξεκινά χωρίζοντας με μία γραμμή το τραπέζι στα δύο, και στη και στην συνέχεια καθαρίζει τις συσκευασίες και τις τοποθετεί από τη βρώμικη στην καθαρή πλευρά.

Οδηγίες, καθώς και ένα χρηστικό βίντεο με τίτλο «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό», έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση για τον ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας.

Για νοικοκυριά χωρίς κρούσμα covid-19:

  1. Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται γι΄ αυτό δεν τα πετάμε στον μπλε κάδο.
  2. Επίσης, γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι κάδο (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.
  3. Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.
  4. Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
  5. Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.

Για νοικοκυριά με κρούσμα covid-19:

  1. Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.
  2. Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  3. Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
  4. Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
  5. Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Ρεγγίνα Σαβούρδου

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση