Βρετανία: Συνεχίζεται η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων-50 φοιτητές ήρθαν από Τουρκία

Βρετανία: Συνεχίζεται η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων-50 φοιτητές ήρθαν από Τουρκία

Συνεχίζεται η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων από τη Βρετανία. Στις 21:00 ώρα Αγγλίας (23:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά από το Λονδίνο πτήση της Aegean με 32 Έλληνες που επιστρέφουν στην Αθήνα.
Όπως είχε διευκρινίσει εδώ και μέρες η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας που θα προτιμηθεί. Η πρώτη, αφορά τους συγκεκριμένους 32 Έλληνες, που είναι κυρίως νέοι αλλά και παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας.

Γι’αυτούς τους ανθρώπους που θα φτάσουν σήμερα το βράδυ με τους συνοδούς τους, δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία που είδαμε για τους επιβάτες από την Ισπανία και την Τουρκία χθες Πέμπτη, δηλαδή να τους παραλάβουν τα λεωφορεία της Πολιτικής Προστασίας και να τους πάνε στα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, καθότι είναι ευπαθείς ομάδες. Θα απομονωθούν για 14 μέρες στο σπίτι τους.

Περίπου 70 Έλληνες παραμένουν στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ για 4η μέρα ενώ δεν δέχτηκαν να πάνε σε ξενοδοχείο που τους πρόσφερε η Πρεσβεία καθώς ήταν μόνο μόνο για τη χτεσινή νύχτα και στο κέντρο του Λονδίνου. Ανάμεσα στα θύματα και Ελληνοκύπριος 51 ετών. Περισσότερα μέλη της ελληνικής παροικίας βρίσκονται σε νοσοκομεία.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφών Ελλήνων από την Βρετανία, ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ειδικός συντονιστής: ο πρέσβης κ. Πάνος Καλογερόπουλος θα μεταβεί άμεσα στο Λονδίνο προκειμένου να συντονίσει τις σχετικές προσπάθειες.

Να σημειωθεί ότι είναι αρκετοί αυτοί από τη Βρετανία που επιτυγχάνουν να βρουν άλλες πτήσεις, είτε από τις Βρυξέλλες είτε από το Άμστερνταμ προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τους 32 Έλληνες που επέστρεψαν την Πέμπτη από την Τουρκία, λίγο μετά τις 12:00 σήμερα Παρασκευή, πέρασε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από το ξενοδοχείο που μένουν στο Μεταξουργείο, πήρε δείγματα και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να φτάνουν από σήμερα το βράδυ έως και αύριο το μεσημέρι.

Όσοι είναι θετικοί θα μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα στο ξενοδοχείο, ενώ όσοι είναι αρνητικοί και μένουν στην Αθήνα θα μπορούν να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο συνοδεία των συγγενών τους και να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Επέστρεψαν Έλληνες φοιτητές πανεπιστημίων της Τουρκίας

Μέσω του τελωνείου των Κήπων επέστρεψαν στη χώρα μας από την Τουρκία, σήμερα το απόγευμα, 50 Έλληνες φοιτητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φοιτητές πανεπιστημίων της Τουρκίας, οι οποίοι απευθύνθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης, ζητώντας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Ακολούθησε η ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των τελωνειακών Αρχών και της αντιπεριφέρειας Έβρου, για τον προγραμματισμό της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Κατά την άφιξή τους στον τελωνειακό σταθμό, έγινε θερμομέτρηση από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από την οποία όπως προέκυψε κανείς εκ των φοιτητών δεν είχε πυρετό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν, με λεωφορείο σε ξενοδοχεία της Θράκης, όπου θα διενεργηθεί, από τον ΕΟΔΥ, έλεγχος διάγνωσης προσβολής από τον κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η άφιξη και νέων ομάδων φοιτητών από την Τουρκία, καθώς οι διαστάσεις που λαμβάνει η επιδημία, τους έχει θορυβήσει και έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στις οικογένειες τους στην Ελλάδα.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση