Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα σε επίπεδο Μαγνησίας

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα σε επίπεδο Μαγνησίας

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τεράστιες επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση των πολιτών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στα παρακάτω:

  • Πλήρης εξοπλισμός των μονάδων του ΕΣΥ με όλα τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
  • Άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών. Δεν αρκούν οι εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.
  • Επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1.000 γιατροί) και ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων τους των 2.000 νοσηλευτών που ενώ έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν ακόμα αναλάβει υπηρεσία
  • Ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των Περιφερειακών Ιατρείων και των ΤΟΜΥ, στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας .
  • Η τηλεφωνική γραμμή 1135 που υπάρχει για να δίνει οδηγίες δεν είναι λειτουργική. Προτείνουμε να δημιουργηθεί άλλη γραμμή για τους ασθενείς, άλλη για τους γιατρούς , άλλη για τα νοσοκομεία . Επίσης, προτείνουμε την δημιουργία άλλου τηλεφωνικού κέντρου για κάθε ΥΠΕ, ώστε να γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και το ντόπιο σύστημα υγείας με ονοματεπώνυμο.

Για την περιοχή μας, τον Βόλο και την Μαγνησία, χρειάζονται η ταυτόχρονη θωράκιση του Νοσοκομείου (με προσλήψεις, επάρκεια υλικών κ.λ.π.) και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που πρέπει να αποτελεί  την πρώτη γραμμή άμυνας στον ιο. Τα ιδιωτικά ιατρεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα ύποπτα κρούσματα, λόγω ελλείψεων μέσων προστασίας. Το βασικότερο είναι ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά σε οργανωμένους χώρους, συλλογικά από εκπαιδευμένες ομάδες υγειονομικών ακόμη και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.  Προτείνουμε τη δημιουργία  δύο  ιατρείων κορονοιού, ένα στο ΚΥ Βόλου και ένα στο παλαιό ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας στις ήδη υπάρχουσες δομές. Δύο ιατρεία, ένα παιδιατρικό και ένα ενηλίκων για δύο τουλάχιστον βάρδιες, με επάρκεια υλικών, διαγνωστικών τεστ. Η στελέχωση μπορεί να γίνει με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό, αλλά και με επικουρικό, η με μπλοκάκι (άλλωστε η κυβέρνηση προωθεί αυτού του είδους εργασιακές σχέσεις) από τους ιδιώτες γιατρούς , τους εθελοντές του οικείου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι πρέπει να αμείβονται για το βαρύ έργο που θα επιτελέσουν. Αυτά τα ιατρεία της πρωτοβάθμιας θα συνεπικουρούνται από το ΕΚΑΒ αλλά και από την «Βοήθεια Στο Σπίτι» των Δήμων για τις μεταφορές ασθενών προς αυτά και προς το Νοσοκομείο όπου χρειάζεται. Με ανάλογες παρεμβάσεις αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην κοινότητα, χρησιμοποιώντας όλο το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει, δίνεται λύση στους ασθενείς και τους γιατρούς που ζουν στην αβεβαιότητα και συνάμα προστατεύεται το δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο για την νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών.

Σημαντικό ρόλο οφείλουν να παίξουν η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και πάσης φύσεως χορηγοί και εθελοντές (υλικά προστασίας, διαγνωστικά τεστ, βοήθεια στο σπίτι). Σε καμία περίπτωση η διαχείριση και η περίθαλψη υπόπτων περιστατικών δεν πρέπει να γίνεται από εθελοντές, αλλά μόνο από ειδικούς  μια και έχουμε μια θανατηφόρα πανδημία στην οποία δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί.

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε υπεύθυνο  να διαθέσει  χρήματα στην Δημόσια Υγεία, πληθώρα υλικών, προσλήψεις στα Νοσοκομεία, δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και μεταφορά  της μάχης με τον κορονοιό στο πρώτο επίπεδο αναχαίτισης του με το δίκτυο πρωτοβάθμιας καταπολέμησης της πανδημίας.

Μόνο έτσι θα θρηνήσουμε λιγότερα θύματα δημιουργώντας όρους προστασίας και στους πολίτες και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές που αυτή την ώρα δίνουν την δύσκολη μάχη.

 

 

 

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση