Κοροναϊός : Τα βήματα για να λάβετε το επίδομα των 800 ευρώ

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη» για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ που αφορά επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους.

Κάθε λεπτό πέφτουν «βροχή» τα έντυπα των αιτήσεων καθώς η υπαγωγή στο καθεστώς της αναστολής συμβάσεων αφορά περίπου 600.000 επιχειρήσεις και πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους.

Τα σημεία SOS για την αίτηση

Υπάρχουν όμως κάποια σημεία στη διαδικασία, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Όσον αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αμφότεροι χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα με τους κωδικούς της Εργάνης ή του TAXIS. Εκεί επιλέγεται η αναστολή δραστηριοτήτων εργοδοτών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υπάλληλοι στην επιχείρηση, η αίτηση γίνεται κανονικά. Ξεχωριστή επιλογή για ενοίκιο που πληρώνει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση, ενώ η προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Από τότε και μετά, ξεκινάει και η διαδικασία για τους εργαζομένους, η οποία γίνεται σε διαφορετική πλατφόρμα. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ, αλλά και μείωση του ενοικίου κατά 60% εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Προϋπόθεση είναι να έχει γίνει αναστολή σύμβασης εργασίας, απόλυση ή παραίτηση από την 1η έως τις 20 Μαρτίου. Στην αίτηση συμπληρώνουν τόσο τα στοιχεία του εργοδότη όσο και τα δικά τους.

Τα βήματα που θα κάνουν οι εργοδότες

Οι εργοδότες πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Εισέρχεστε στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» επιλέγετε «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών» και στη συνέχεια συμπληρώνετε τα απαραίτητα πεδία.

Δηλώνετε την κατηγορία στην οποία εντάσσεστε:

– επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης

– επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται από το Taxis ο ΚΑΔ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ το σύστημα δεν σας επιτρέψει την υποβολή της δήλωσης.

Στην αρχική σελίδα θα δηλώσετε αν μισθώνετε η όχι ακίνητο.

Στη συνέχεια στην ενότητα ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ θα καταχωρήσετε τα ονόματα και τα στοιχεία ( ΑΦΜ,ΑΜΚΑ) των εργαζομένων που απολύθηκαν η αποχώρησαν οικειοθελώς από 1/3/2020 έως 20/3/2020 καθώς και των εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή. Οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να ανήκουν στην Τρέχουσα Κατάσταση.

Επίσης, συμπληρώνετε τα πεδία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτου τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου εφόσον έχετε επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας.

Αν δεν εντοπισθούν σφάλματα, η υποβολή οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση