Ανοίγει τον δρόμο για αναδιάρθρωση δανείων η ΕΚΤ-Περισσότερες επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης

Ανοίγει τον δρόμο για αναδιάρθρωση δανείων η ΕΚΤ-Περισσότερες επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης

Μέτρα για τη διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες ενώ διπλασιάζεται από τη Δευτέρα το όριο των πληρωμών με κάρτα, που μπορούν να γίνουν ανέπαφα, από 25 σήμερα, θα γίνουν 50 ευρώ. Παράλληλα αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω ο αριθμός των επιχειρήσεων, που μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης επειδή υφίστανται πλήγμα από τον κορονοϊό.

Αναστολή των χρεολυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις ζητά από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις. Στο μεταξύ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, «οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί».

Για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε πως: «η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων με τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση των μέτρων να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του Α.Ε.Π., υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Προανήγγειλε επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτής της ενδελεχούς αξιολόγησης, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του Κράτους. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Υπενθυμίζεται ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτονται, περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων».

Για να πέσει χρήμα στην αγορά θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και ενός νέου φορέα που θα δημιουργηθεί. Μέσα στον Απρίλιο θα λειτουργήσει η επιστρεπτέα προκαταβολή, που συνιστά απευθείας δανεισμό των επιχειρήσεων από το κράτος

Παράλληλα, τον δρόμο για αναδιάρθρωση δανείων συνεπών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ανοίγει η ευρωπαϊκή τραπεζική Αρχή, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες συγκεκριμενοποιούν τα μέτρα που θα στηρίξουν τη ρευστότητα.

Οι τράπεζες πήραν από τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Με παρέμβαση ο Μαριο Ντράγκι ζητά να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία την λογιστική καταγραφή των «κόκκινων δανείων».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Θ. Τσίρος, Μ. Γελαντάλις

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ