Κοροναϊός : Τι είναι το «Corona Bond» που ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Εννέα χώρες με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζητούν την έκδοση ευρω-ομολόγου (Corona Bond) με σκοπό την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορόναϊού.

Η επιστολή συνυπογράφεται από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ αλλά και τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο.

Επιπλέον, η επιστολή υπογράφεται και από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη, η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνουν ότι κάθε δάνειο θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους, θέλοντας να βάλει οικονομίες όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία στην καραντίνα των μνημονίων, εφόσον περάσει η καραντίνα του κορονοϊού.

H Eλλάδα μην έχοντας πια μνημόνια παρεμβαίνει πλέον ισότιμα στα κοινά ευρωπαϊκά δρώμενα. Ως ισότιμο μέλος. Και τα «corona bonds» σε τούτη τη συγκυρία αποτελούν μια, κάποια λύση.

Το «Corona Bond»

H ιδέα του κοινού ευρωομόλογου υπάρχει στις Βρυξέλλες από το 2010, όταν και είχε προκύψει το ελληνικό ζήτημα.

Το «Corona Bond» θα είναι κάτι αντίστοιχο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο αγοραστής, επενδυτής ή το fund θα δανείζει για ένα συγκεκριμένο ποσό και για ορισμένο χρονικό διάστημα τον εκδότη του ευρωομολόγου -σε αυτήν την περίπτωση σε όλες τις χώρες του ευρώ- με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο.

Τα ευρωομόλογα θα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολη η εξυπηρέτηση του χρέους για τις οικονομίες που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως η ισπανική, η ιταλική και η ελληνική, αλλά ταυτόχρονα -κι αυτό προβληματίζει τους Γερμανούς και τους άλλους βορειοευρωπαίους- μπορεί να οδηγούσαν σε πιθανή μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επικριτές του ευρωομολόγου – corona bond, ότι το χρέος γίνεται κοινό για όλους, δηλαδή η Γερμανία θα έπρεπε να εγγυάται και την αποπληρωμή των χρεών χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση