Καταγγελίες εργαζομένων ότι επιχειρήσεις ζητούν μέρος των 800 ευρώ

Καταγγελίες σε συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι οι εργοδότες τους ζητούν ποσοστό από το επίδομα των 800 ευρώ που προβλέπεται από τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό έχουν κάνει εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν γίνει πολλές καταγγελίες τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και άλλα σωματεία, εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Επιχειρήσεις ειδοποιούν τηλεφωνικά ή με SMS τους εργαζομένους ότι θα πρέπει να δώσουν μέρος από τα 800 ευρώ που δικαιούνται, επειδή απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό.

Η Δημόσια Τηλεόραση έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε επτά επιχειρήσεις στην Πάτρα. Πρόκειται για πέντε καταστήματα στον χώρο της εστίασης και 2 στον χώρο του εμπορίου, που ζήτησαν από τους εργαζόμενους μερίδιο από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αναφορά σε αυτό το φαινόμενο έκανε και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για εργοδότες που ζητούν από τους εργαζόμενους να καταβάλουν σε ειδικούς λογαριασμούς 100 ευρώ, προκειμένου να υποβάλει η επιχείρηση τη δήλωση για τα 800 ευρώ. Αυτή η συμπεριφορά είναι παράνομη και καταδικαστέα, να παρέμβει άμεσα η πολιτεία».

«Συνιστά ποινικό αδίκημα»

Από την πλευρά του ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στην ΕΡΤ για το παράνομο «χαράτσι» εργοδοτών στο επίδομα των 800 ευρώ, είπε ότι είναι μια απαράδεκτη πρακτική «που συνιστά ποινικό αδίκημα».

«Θα πρέπει ο εργαζόμενος να συνεννοηθεί με την αστυνομία και να γίνει επ’ αυτοφώρω σύλληψη» πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση