Εθελοντική αιμοδοσία: Ελπιδοφόρα μηνύματα συμμετοχής

Εθελοντική αιμοδοσία: Ελπιδοφόρα μηνύματα συμμετοχής

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις συνεχείς εκκλήσεις για αιμοδοσία, μετά και τις διαβεβαιώσεις του Εθνικού Κέντρο Αιμοδοσίας, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους αιμοδότες, αφού τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό.

Ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο ηρακλείου Αττικής με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην έκκληση για αύξηση των αποθεμάτων αίματος της χώρας, σε μια περίοδο που λόγω της υγειονομικής κρίσης, εμφανίζουν μείωση.

Η προσέλευση ήταν τέτοια που η δράση ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφού το αίμα των εθελοντών γέμισε όχι μόνο τις αρχικές άδειες φιάλες που είχε φέρει μαζί του το κινητό συνεργείο αιμοληψίας και αποτελούσαν τον βασικό στόχο, αλλά και την ενισχυτική παρτίδα, η οποία ήρθε στην πορεία για να καλύψει την προσφορά που υπήρξε.

Η αιμοδοσία έγινε με αυστηρή τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι εθελοντές πήγαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο χρησιμοποιώντας τις βεβαιώσεις μετακίνησης, παρέμειναν στις απαιτούμενες αποστάσεις ο ένας από τον άλλο, ενώ εξετάστηκαν ενδελεχώς από τους γιατρούς της δράσης.

«Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια να περιγράψουν τη συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα να προσφέρουμε αγάπη και ζωή στους συνανθρώπους μας. Δεν υπάρχουν αρκετά ευχαριστώ για να πούμε στους συμπολίτες μας που απέδειξαν και πάλι τι σημαίνει αγάπη και αλληλεγγύη», ανέφερε η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου και πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο μπράβο και σε αυτούς που έδωσαν αίμα, αλλά και σε αυτούς που τελικά δεν κατάφεραν να δώσουν αλλά ήρθαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο, αφού ήταν τέτοια η προσφορά που οι στόχοι της αιμοδοσίας καλύφθηκαν και ξεπεράστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Είμαστε ευγνώμονες».

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι Πολιτισμός

Σήμερα που η ανάγκη για αλληλεγγύη και η παροχή βοήθειας στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα Υγείας είναι επιτακτικότερη από ποτέ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων-Κλάδων ΔΕ και των εποπτευόμενων Δημοσίων Υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ του ΥΠΠΟΑ, κάλεσε τα μέλη του την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαρτίου να προσέλθουν σε αιμοδοσία, στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη σε δήλωσή της, συγχαίρει το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων-Κλάδων ΔΕ για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστεί υπαλλήλους και πολίτες που προσήλθαν στην αιμοδοσία για την κοινωνική τους ευαισθησία και την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Οι υπεύθυνοι για την Αιμοδοσία καλούν αύριο Παρασκευή 27 Μαρτίου να προσέλθουν όσοι περισσότεροι συνάδελφοί τους μπορούν όχι μόνον από τις υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και από τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς, δηλώνοντας εμπράκτως ότι «Η εθελοντική αιμοδοσία είναι Πολιτισμός».

Σημειώνεται ότι από το 1986 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων-Κλάδων ΔΕ του ΥΠΠΟΑ έχει δημιουργήσει με το νοσηλευτικό ίδρυμα ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ τράπεζα αίματος με 1400 Εθελοντές-Αιμοδότες. Η συνεχής, υπεύθυνη και εθελοντική προσφορά των μελών του Συλλόγου έχει σώσει μέχρι σήμερα πολλές ζωές.

Στο Ρέθυμνο

Μετεγκαταστάθηκε η υπηρεσία της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης ώστε να διαφυλαχθεί η επάρκεια των αποθεμάτων των μονάδων αίματος και να προστατευτούν οι αιμοδότες που προσέρχονται.
Η μεταφορά της υπηρεσίας, η οποία θα στεγάζεται στο Κέντρο Νέων επί της οδού Γερακάρη 24, όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού, κρίθηκε αναγκαία με απόφαση της 7ης ΥΠΕ που ζήτησε όλες οι μονάδες αιμοληψίας να λειτουργούν εκτός των νοσοκομείων.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος γιατρός, μικροβιολόγος Πολύκαρπος Παπανικολάου, «παρά τη μεταφορά αλλά και την υγειονομική κρίση, αρκετοί είναι οι αιμοδότες που προσέρχονται για να δώσουν αίμα. Η επάρκεια σε φιάλες είναι μεγάλη, το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να διαθέσει και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης αν ζητηθεί».

Ο κ. Παπανικολάου, τόνισε πως οι αιμοδότες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υγεία τους και κανένας κίνδυνος όταν προσέρχονται για να δώσουν αίμα.

Στο Κέντρο Νέων η αιμοδοσία του νοσοκομείου λειτουργεί καθημερινά, από τις 9:00 έως στις 15:00, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και τον σύλλογο «Δώτες Ζωής».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη στελέχωση της αιμοδοσίας, τμήμα που λειτουργεί -παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί- πλήρως και επαρκώς».

Δ

Διαβάστε το σχετικό φυλλάδιο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Μένουμε σπίτι…Εκτός αν δίνουμε αίμα

Στη μάχη της έκτακτης εθελοντικής αιμοδοσίας Δήμοι της Αττικής

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση