13033 SMS: Περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα στάλθηκαν το πρώτο 24ωρο

Techblog.gr

13033 SMS: Περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα στάλθηκαν το πρώτο 24ωρο

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα SMS στείλαμε στο 13033 το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της υπηρεσίας για μετακινήσεις εκτός σπιτιού. Τα περισσότερα από αυτά περίπου 750.000 ήταν έγκυρα και αποστολείς έλαβαν την σχετική απάντηση που τους επέτρεψε να μετακινηθούν εκτός σπιτιού για συγκεκριμένους λόγους.

Δεν έλειψαν όμως και τα παράπονα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας λειτουργίας του 13033 αρκετοί δεν έλαβαν την απάντηση επιβεβαιώσης που περίμεναν. Από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσαν ότι αυτό ίσως οφείλεται γιατί κάποιοι χρήστες δεν στέλνουν σωστά το μήνυμα SMS και δεν αφήνουν κενά εκεί που χρειάζονται.

Ορθή διαδικασία αποστολής SMS στο 13033

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 (χωρίς χρέωση). Το SMS θα πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επώνυμο κενό διεύθυνση κατοικίας

Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Παράδειγμα SMS για να πάω super market

Αποστολή SMS στο 13033 γράφοντας: 2 Νίκος Γεωργίου Παπανικολή 7

Θα λάβετε απάντηση

Θα λάβετε απάντηση: Μετακίνηση 2 Νίκος Γεωργίου Παπανικολή 7

Σημαντικό: Κατά την διάρκεια της μετακίνησής σας θα πρέπει να έχετε μαζί σας εκτός από το κινητό σας τηλέφωνο με την απάντηση στο SMS που έχετε στείλει, την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο οποίος μίλησε εχθές το βράδυ στο MEGA, “Στο 13033 είχαμε πάνω από 1.000.000 μηνύματα. Πλέον στην πλατφόρμα forma.gov.gr υπάρχει και η δυνατότητα της φόρμας στα αγγλικά. Για να είναι έγκυρο ένα μήνυμα, χρειάζεται μόνο τον αριθμό, το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση. Το SMS είναι δωρεάν και δεν κρατούνται δεδομένα στην κυβέρνηση ή στους τηλεποικοινωνιακούς πάροχους”.

Να σημειώσουμε ότι εκτός από την δυνατότητα αποστολής SMS ή κατέβασμα και συμπλήρωση της φόρμας-βεβαίωσης που βρίσκουμε στο forma.gov.gr, ακόμα και σε μια λευκή κόλλα χαρτί μπορεί κάποιος να γράψει χειρόγραφα έναν από τους παραπάνω λόγους βάζοντας την υπογραφή του.

Techblog.gr

Κώστας Βλαχάκης